Cowi til kamp mod affald

Fremtidens forbrug skal være bæredygtigt og ikke efterlade sig spor. Det skal også gælde for broer og veje, der i fremtiden skal kunne nedbrydes til miljøvenlige materialer, mener ingeniør- og rådgivningsvirksomheden Cowi.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med, at bygninger, broer og tunneller udgør en kæmpe belastning for miljøet, når de er nedslidte. Det mener den danske ingeniør- og rådgivningsvirksomhed Cowi. Derfor kaster selskabet sig nu over livscyklus-princippet Cradle to Cradle – C2C eller vugge til vugge – som handler om, at vi skal designe vores levevis, produkter, bygninger og byer på en måde, så det ikke skaber affald, men derimod råstoffer og materialer.

Dermed deler Cowi holdning med selskaber som Phillips, Nike og Unilever, der gennem noget tid har arbejdet med C2C.

”Cowi har længe leveret viden og rådgivning om bæredygtighed, så der er god grund til, at vi gør det her. Vi lægger op til at tænke vugge til vugge på alle områder: Broer, tunneler, veje, bygninger – stort set alle projekter, hvor vi kan lave både sjovere og bedre løsninger,« fortæller miljøkonsulent for bæredygtig forretningsudvikling hos Cowi, Jasper Steinhausen til Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

Det man gerne må
Derfor sender Cowi nu 10-12 mand på grundkursus i C2C-filosofien, og i november tager virksomheden på studietur til den hollandske by Venlo, hvor C2C-feberen for alvor raser.

»Jeg tror på den måde at tænke på. At søge de positive løsninger frem for kun at fokusere på de negative. Hvor traditionel miljøkommunikation meget har handlet om alt det, du ikke må, så handler C2C i højere grad om alt det, du gerne må,« siger Jasper Steinhausen.

Blivende trend
Og at tænke i vugge til vugge principper giver god mening, mener Kim Lilholt Ruggard fra Center for Virksomhedskommunikation på Handelshøjskolen, Aarhus Universitet. Han forsker i sammenhængen mellem bæredygtighed, branding og strategi.

»Det er underordnet, om man tror på, hvorvidt der sker klimaforandringer eller ej. Der er en trend, som gør, at man bliver nødt til at forholde sig til det, fordi det forventes af forbrugere, aktionærer, politikere og andre stakeholdere. Dem, der er hurtigst til at adoptere det her og bruge det strategisk i virksomheden, får de bedste konkurrencebetingelser ,« siger han til Ingeniøren.