Copydan sendte kæmpe regning til fitnesscenter

Odder Fitness Center afkræves tomme-afgift på 6.000 kr. om måneden for store skærme, som ifølge centrets indehaver ikke viser TV.

Alex Nielsen, indehaver af Odder Fitness Center, ved en af de omstridte skærme, Copydan kræver afgift for. Foto: Mikkel Berg Petersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Copydan afkræver Odder Fitness Center tusindvis af kroner i ophavsretsafgift pr. tomme TV-skærm, selv om fitnesscentret afviser, at centret viser TV-programmer på skærmene for gæsterne. Striden er nu endt i byrettten, hvor indehaver Alex Nielsen for at spare penge selv fører sagen mod ophavsretsgiganten.

6.000 kr. lyder regningen fra Copydan til Odder Fitness Center for offentlig visning af TV på en stribe store skærme, som fitness-centret har stillet op i træningslokaler og cafeé Oveni kommer så et afgiftskrav på 130.000 kr. med tilbagevirkende kraft, som det lokale fitnesscenter skal betale. Regningerne er så store, at de potentielt kan vælte Alex Nielsens forretning, og derfor – og fordi han afviser at vise TV på skærmene – siger han nej til at betale.

Ifølge Alex Nielsen startede sagen med, at Copydan besøgte hans fitnesscenter og uden hans tilladelse tog billeder af de skærme, der er opsat. Efterfølgende kom så kravene fra ophavsretsgiganten. Flere af fitnesscentrets skærme er store – 50 tommer, og da Copydan beregner afgift i kroner pr. tomme, løb regningen op.

»6.000 kr. pr. måned svarer til en halv fuldtids­medarbejder. Jeg kører en mindre forretning med 4,5 mio. kr. i omsætning, som ikke kan bære sådan en udgift uden, at det går ud over kunderne,« siger Alex Nielsen, som mener, at sagen er kørt helt skæv:

Pulsmåling

»De fleste af skærmene bruges til at køre vores SUUNTO-pulssystem i spinning­lokalerne. Her kan centrets medlemmer følge deres puls på skærmen via en puls­måler på brystkassen. Vores TV i cafeen viser udelukkende reklamer leveret fra HVL-Gruppen og viser ikke TV-programmer. De skærme, som viste TV-programmer, har vi pillet ned, hvilket jeg har dokumenteret i en fotoserie over for byretten i Århus,« siger Alex Nielsen.

For dér står sagen nu. Copydan har stævnet Odder Fitness Center med bistand fra den erfarne ophavsretsadvokat Peter Schønning, mens Alex Nielsen selv kører sin egen sag:

»Jeg har kontaktet en advokat. Men han siger, at regningen kan løbe op i 30-40.000 kr., selv om jeg vinder. Det har jeg ikke råd til,« siger han.

Brancheforening er med

Alex Nielsen sidder i bestyrelsen i branche­foreningen DFHO (Dansk Fitness & Helse Organisation).

Herfra er direktør Morten Brustad gået ind i sagen og har arrangeret møde med Copydan:

»Det kan jo ikke passe, at Copydan skal opkræve ophavsretsafgift, fordi et fitness-center har opstillet nogle skærme, hvor man KAN vise TV-programmer. Det må jo handle om, hvorvidt fitnesscentret reelt viser TV-programmer. Det kan ikke nytte noget, at Copydan render rundt i hele fitness­branchen og tæller skærme i stedet for at tælle indhold,« siger han.

»Problemet er, at det er svært at bevise, at vi kun bruger vores skærme til pulsmåling og reklamer. Jeg har bedt retten om at besøge os i Odder, men det har de ikke ressourcer til,« siger Alex Nielsen, som betaler afgiftere til Koda/Gramex for den musik, som centret spiller for kunderne i radioen.

»Hvis Copydan får ret i dette, bliver næste skridt sandsynligvis, at de tager fat i fitness-dk. Kæden har rigtigt mange skærme, så der bliver der tale om en stor regning.«

Berlingske beskrev i sidste uge aalborgensiske LA Bars problemer med Copydan, som opkræver tommeafgift på TV, der vises mellem sportsprogrammer. Copydans med­arbejder havde truet indehaver Finn Hvillum med bøder, hvis han ikke makkede ret. Siden har Copydans direktør, Jacob Hedebrink, undskyldt for bødetruslen, idet Copydan ikke har kompetence til at opkræve bøder.

Jacob Hedebrink skriver i en mail om sagen i Odder:

»Gennem den dialog, vi har haft med Odder Fitness Center, har vi fået den forståelse, at de bl.a. viser TV på deres skærme. Odder Fitness Center ser anderledes på det spørgsmål, og vi afventer nu, hvad domstolen har at sige. Det er heldigvis kun yderst sjældent, at den slags ender i retten.«