Coop udvider bestyrelsen med svensk dagligvarekapacitet

Den danske supermarkedskæmpe Coop tilføjer endnu et medlem til bestyrelsen i form af Karl Wistrand, der har en årelang erfaring fra Coops svenske pendant.

Coops topchef Peter Høgsted og formand Lasse Bolander. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Otte medlemmer bliver snart til ni, når svenske Karl Wistrand inden længe tager plads i Coops bestyrelse.

Og det er en mand, som kender alt til, hvordan man driver supermarked. Wistrand har nemlig mange år på bagen i Sveriges to største dagligvarekoncerner. Først som finansdirektør i ICA og senere som adm. direktør for Coop Sverige.

»Vi har valgt Karl Wistrand, fordi han har en livslang karriere inden for fødevarehandel. Der er så at sige ikke mange af hans slags, så vi slog til, da vi fik muligheden«, siger bestyrelsesformand Lasse Bolander om Wistrand, der i dag sidder i direktionen i svenske Swedavia, som driver 10 lufthavne i Sverige.

»Nyttigt at supplere med en CFO«

Coop Sverige var fra 2002 en del af Coop Norden, der var en nordisk detailhandelsvirksomhed med butikker i Sverige, Norge og Danmark, og som var ejet i fællesskab af de tre foreninger FDB, Coop NKL og KF i Sverige. Det gjorde Coop Norden til den største nordiske dagligvarevirksomhed.

I 2006 overdrog den nordiske koncern imidlertid de nationale Coop-virksomheder til andre ejere. I Danmark blev Coop Danmark A/S tilbageoverdraget til FDB, der i dag er kendt som Coop amba.

Når Coop Danmark henter en mand med erfaring fra selskabets svenske pendant i stedet for at styrke bestyrelsen med andre kompetencer, er det ifølge Coop-formanden, fordi bestyrelsen i forvejen består af en sammensat skare.

»Medlemmerne har vidt forskellige baggrunde og vidt forskellige kompetencer. Vi har direktøren for Danske Spil og en dansker, der bor i Tyskland, så vi vurderer, at Karl med kombinationen af en CFO baggrund og dermed en driftsøkonomisk indsigt samt hans livslange erfaring med dagligerehandel, vil være nyttig for bestyrelsen«, siger Lasse Bolander.

Udover Lasse Bolander består bestyrelsen af direktør for Buresø Invest, Jørgen Clausen, adm. direktør i tyske Viega GmbH & Co.KG, Claus Holst-Gydesen, adm. dirketør i Danske Spil, Susanne Mørch Kock samt tre medarbejdervalgte medlemmer.

Coop Danmark driver 1200 butikker, hvoraf godt en fjerdedel er ejet af selvstændige brugsforeninger.