Coop lader selvstændige gå discountvejen

Der er et nybrud på vej i Coop Danmark-koncernen. I erkendelse af, at discountsalget fylder mere og mere giver Coop koncernen nu de selvstændige brugsforeninger muligheden for at skifte til lavpriskæden Fakta, hvis de ønsker det.

Foto: Brian Bergmann.
Læs mere
Fold sammen
I 1866 tog den fremsynede præst H.C. Sonne initiativet til Danmarks første brugsforening i den fjordnære by Thisted i Thy. Andelstanken voksede sig langt ud over det nordvestjyske og lagde kimen til det, der i bag er Coop Danmark. En koncern med en stor milliardomsætning og tusindvis af ansatte.

Mange af købmændene har været selvstædige under SuperBrugsens franchise og under familiebutikken Kvickly. Men nu åbner Coop Danmark op for, at de traditionsrige og ofte gamle, selvstændige brugsforeninger også kan blive til discountkæden Fakta.

»Det nye, der sker med hensyn til Faktas ekspansion, er, at det ikke længere er Coop A/S, der åbner Faktaer. Vi har lavet en franchaise-aftale med  de selvstændige brugsforeninger, som udgør cirka en tredjedel af alle Coops 1.200 butikker, så de også kan åbne Fakta-butikker,« siger informationsdirektør i Coop, Jens Juul Nielsen, til Berlingske.

Konverteringer i højsæde


Som Berlingske har beskrevet, så bliver der solgt flere og flere discountvarer i Danmark. Den virkelighed har man også skullet vende sig til i Coop Danmark, og derfor har koncernen gennem længere tid konverteret SuperBrugsen til fakta. Det har dog ikke været muligt for de selvstændige købmænd ind til nu.

»De kan både åbne og konvertere, det bestemmer de selv,« siger Jens Juul Nielsen.

Alene i år er tyve SuperBrugsen-butikker blevet til fakta butikker, men som direktør i Coops egne SuperBrugsen, Michael Løve, udtalte til Berlingske i denne uge, så er kunderne begyndt at komme tilbage til den klassiske Coop-kæde. Direkte adspurgt, om den sidste af Coops A/S' egne SuperBrugsen var blevet til en Fakta, svarede han:

»Det håber jeg.«

Men ét er Coops egne butikker, noget andet er de selvstændige købmænd, der altså nu får muligheden for at franchaise sig ind i Fakta.

Den første SuperBrugsen, der konverterer til en Fakta bliver Sundeveds Brugsforening i Sønderjylland. Det vil ske lige efter sommerferien.