Coop-formand kigger langt efter milliarden

Kort efter at Lasse Bolander blev formand for Coop, bad han direktionen om at hæve Coops indtjening til en milliard kroner. Men indtjeningen går den forkerte vej, og målet synes fjernere end nogensinde. Alligevel er han fortrøstningsfuld.

Coops mange forretninger omsatte i 2013 for 40 milliarder kroner, men driftsresultatet er dykket til 100 millioner kroner – langt fra den milliard kroner, som formanden Lasse Bolander drømmer om. ?Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coops bestyrelsesformand, Lasse Bolander, er længere end nogensinde fra at nå den milliard, han har jagtet, siden han indtog formandskontoret i 2008.

For andet år i træk dykker overskuddet hos Coop, kunne Berlingske Business fortælle i tirsdagsavisen, og driftsresultatet (EBIT) lander i 2013 på i omegnen af 100 millioner kroner ud af en omsætning på tæt ved 40 milliarder kroner.

Selv med et tilskud i formentlig samme størrelsesorden fra de selvstændige brugsforeninger er indtjeningen milevidt fra Bolanders målsætning om en milliard kroner i driftsindtjening.

Hovedpersonen selv, Lasse Bolander, lægger ikke skjul på, at indtjeningen er utilfredsstillende i 2013: »I enhver virksomhed er der en ambition om at øge indtjeningen, og vores indtjening er ikke høj nok,« siger han til Berlingske Business, da avisen tirsdag eftermiddag fanger ham på telefonen.

Lasse Bolander vil vente med at kommentere årsregnskabet, indtil det bliver offentliggjort i begyndelsen af april. Det langsigtede mål om at hæve indtjeningen til en milliard kroner ønsker han heller ikke at forholde sig til.

»Det er ikke en målsætning, som er blevet delt med nogen i offentligheden. Hvad vi har af interne målsætninger, behøver vi ikke tale med offentligheden om. Vi har jo også et budget for 2014, men det taler vi heller ikke med alle om,« siger Lasse Bolander.

Så du ønsker ikke at bekræfte i dag, at Coop har en målsætning om en milliardindtjening?

»Nej, vi forholder os kun til de realiserede resultater, og I får os ikke til at komme med håndfaste udmeldinger om fremtiden, for det ser vi ikke nogen grund til,« siger Lasse Bolander og tilføjer:

»Men det er ingen hemmelighed, at Coops frihed ligger i en god indtjening, og det at bevare vores frihed er helt afgørende og noget, vi alle arbejder for. Det er et evighedsarbejde på en eller anden måde,« siger Lasse Bolander.

I oktober 2012 fortalte Berlingske Business Magasin for første gang offentligheden om milliardmålsætningen i forbindelse med et stort interview med daværende topchef Jesper Lien. Men siden er meget gået galt for Coop. En centraliseringsplan, som nedlagde 200 arbejdspladser og flyttede Irmas og Faktas hovedkvarter sammen med Coop-familien i Albertslund, har ikke givet store nok besparelser. Det samme gælder flytningen af bogholderi- og regnskabsjob fra Danmark til Indien.

Er du trods udfordringerne fortrøstningsfuld?

»Ja,« siger Lasse Bolander.

Du har tidligere udtalt, at din fornemmeste opgave er at levere »slægtsgården Coop« videre i bedre stand, end du overtog den. Er slægtsgården i dag i bedre stand, end da du kom til?

»Det taler vi om først i april, når vi kommer med årsregnskabet.«

Jesper Lien mistede sit job som topchef hos Coop i 2013 efter aftale med dig. Har du evalueret, om din rolle som bestyrelsesformand siden 2008 har været udfyldt godt nok?

»Ja, det gør jeg hver eneste dag, og det gør mine kollegaer i bestyrelsen også. Det gør ejerne også. Det er fordelen ved Coop-systemet. Det er et fuldstændig transparent ledelsessystem, så der er ikke nogen diskussion om, hvem der bestemmer. Jeg synes, at jeg og bestyrelsen har handlet fuldstændig, som vi skulle. Da vi kunne se, at udviklingen ikke gik vores vej, vurderede vi, hvad der skulle gøres, og vi fandt frem til, at der var brug for en ny ledelse. For mig at se er det den opgave, en bestyrelse har. Den skal sikre, at man til hver en tid har den bedst mulige ledelse i virksomheden, og vi kom til den konklusion sidste år, at det havde vi ikke.«

Men det har I nu?

»Vi har et meget stærkt ledeleshold bestående af en ny koncernchef, interne kræfter, der er blevet forfremmet, og nogle der har været med i et stykke tid. Så jeg er fuld af fortrøstning på den front.«

Næste forår skal der igen vælges en formand for Coop. Stiller du op til formandsvalget igen?

»Det finder vi ud af til næste år. Det er der jo ikke nogen grund til at have nogen som helst mening om på nuværende tidspunkt. Jeg er rigtig glad for at være formand for Coop, og det er jeg, som du siger, indtil der skal vælges en igen næste gang, og det tager vi til den tid.«

Er du da i tvivl om, hvorvidt du stiller op?

»Det har jeg ingen mening om, for det behøver jeg ikke at forholde mig til. Det vil være det samme, som hvis jeg spurgte dig, om du er på Berlingske om et år. Hvad ville du svare på det?«

Så ville jeg svare ja, for det signalerer, at jeg er dedikeret, og at jeg tror på, at jeg sidder det rigtige sted ...

»Ja, men jeg er også fuldstændig dedikeret og har ikke nogen intentioner om at være andre steder end i Coop.«

Coops ledelse oplyser, at årsregnskabet for 2013 er klar til offentliggørelse i begyndelsen af april.