Coop etablerer nyt crowdfundingsystem: Og renten er høj, hvis du satser

Coop går nu ind i et nyt crowdfunding-system, der skal hjælpe små virksomheder med at komme ind på markedet. Og renten er høj, hvis virksomheden kaster penge af sig.

RB plus. Arkivfoto: /Foto: Preben Madsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Går du og drømmer om, at din lokale landmands grøntsager bliver sat på hylderne i supermarkedet? Så kan du selv gøre noget ved sagen. For Coop har oprettet et helt nyt projekt, hvor almindelige mennesker som dig og mig, kan hjælpe små virksomheder med at komme ind på dagligvaremarkedet.

Coop Crowdfunding hedder projektet, hvis vision er at gøre det nemmere og billigere for producenterne at skaffe penge til at få deres varer ud i butikkerne. Blandt andet gennem en hjemmeside, hvor de forskellige virksomheder bliver vist frem, og hvor man kan støtte dem. Det fortæller Charlotte Skovgaard, der er projektdirektør for det nye foretagende.

»Vi kan se, at der rundt omkring i landet er en række fødevareproducenter, der har en masse gode ideer. Store som små virksomheder, der brænder for det, de laver, men har svært at skaffe finansiering. Og Coop har 1,7 millioner medlemmer, der har mulighed for at støtte projekterne, og vi vil gerne bygge bro mellem de parter. Og til sidst håber vi på, at få endnu bedre mad på bordet,« siger hun og fortæller videre, at hun mener, det er i fin tråd med Coops andelstanke, som virksomheden har dybe rødder i, og kalder projektet for »Andelsbevægelsen 2.0«.


Der er to slags måder at støtte på: Man kan investere i små iværksættere med helt ned til 100 kroner. Her får man så tilbudt vareprøver eller besøg hos producenten. Og så er der mulighed for at udlåne penge - fra 1000 kroner og opefter. Renten for den, som låner pengene ud er mellem tre og ti procenter alt efter hvor høj risiko, der er i virksomheden. Jo højere risiko, jo højere rente. Men man kan også miste de penge, man smider efter producenter.


»Der en potentiel risiko for, at man mister sine penge. Men det er vigtigt at sige, at hele ideen er at brede risikoen ud på mange hænder. Så hvis 300 borgere låner en virksomhed 100 kroner hver, så er der mange, der løfter lånet, og man har købt en andel. Men der er en risiko, det er rigtigt,« siger Charlotte Skovgaard.

Coop har indgået aftale med Lendino, som skal drive den IT-løsning, som anvendes til etablering og administration af de enkelte crowdfunding-projekter. Det er desuden også dem, der kreditvurderer de tilmeldte virksomheder.

Charlotte Skovgaard kommer fra et job som direktør i Coop Bank, som hun har været med til at etablere. Til spørgsmålet om banken får en rolle i det nye projekt, siger hun:

»Jeg tror, at det, at Coop har banken under sine vinger, gør, at vi kan gå ind i denne type projekter. Det kræver noget finansiel indsigt at involvere sig i det, men det er ikke banken, der kreditvurderer virksomhederne. Det er Lendino,« siger hun.

Når virksomheder tilmelder sig er det i første omgang gratis. Det koster ikke noget, hvis virksomheden ikke opnår at samle det pengebeløb ind, som de håber på. Etableringsgebyret bliver først udløst, hvis projektet bliver fuldtegnet, fortæller Charlotte Skovgaard.