Coop Bank i offensiven med gebyrfrit lån

Coop Bank vil låne flere penge ud og lancerer i den forbindelse et nyt lån med en konkurrencedygtig rente – uden gebyrer og uden at kræve sikkerhed for lånet. Ifølge direktøren for låneportalen MyBanker er Coop Banks nye lån attraktivt for mange.

Coop Bank har ingen filialer, alt klares over nettet eller i en af Coop-kædens 1.200 butikker. Arkivfoto: Preben Madsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den udlånshungrende Coop Bank intensiverer nu konkurrencen på lånemarkedet og vil kapre flere kunder til banken, der har afsæt i supermarkedskæden Coop. Således sænker Coop Bank renten på et forbrugslån til 5,95 pct., og banken kræver hverken gebyrer eller sikkerhed for lånet.

»På de favorable vilkår er det blandt Danmarks billigste lån uden sikkerhed. Derfor har vi da også en forventning om, at der vil være stor interesse for det,« siger Allan Nørholm, adm. direktør i Coop Bank.

Det er ingen hemmelighed, at Coop Bank har haft svært ved for alvor at slå til og få banken til at vokse. Særlig udlånet har svigtet. For at få gang i salget af det nye lån vil Allan Nørholm i første omgang sende nyheden ud på mail til omkring 700.000 Coop-medlemmer. Direktøren ønsker dog ikke at sige, hvor meget udlån, han forventer, at det nye lån skal skaffe.

»Vi har selvfølgelig nogle vurderinger af, hvor meget dette vil betyde for Coop Banks samlede udlån. Men af konkurrencehensyn vil jeg tillade mig at holde det tal for mig selv,« siger Allan Nørholm.

Lancerer I dette lån som en del af almindelig produktudvikling, eller er det en konsekvens af skuffende udlån?

»Det er mest et udtryk for, at vi udvider vores produktudvalg, og derfor vil vi også gerne have nogle produkter, som retter sig mod dem, der skal låne flere penge. Vi vil gerne have flere udlån, og derfor er det helt naturligt at koncentrere vores produktudvikling om noget, som kan give flere udlån,« siger Allan Nørholm.

Ifølge John Norden, der er direktør i låneportalen MyBanker, er Coop Banks nye lån konkurrencedygtigt.

»Det er attraktivt, når man tænker lidt ud af boksen. I nogle tilfælde vil det være det billigste, og i andre tilfælde vil det ikke, men det er et konkurrencedygtigt produkt i mange sammenhænge. Det er der ingen tvivl om,« siger John Norden.

Han vurderer, at Coop-lånet – udover at være et godt alternativ til et kviklån – vil være attraktivt for boligkøbere, der ikke selv kan lægge de sidste fem pct. af købesummen, eller for boligkøbere i områder af Danmark, hvor der ikke kan opnås realkreditlån.

Derudover kan Coop-lånet bruges som alternativ til et billån. Her er det særlig attraktivt, at der ikke er nogen gebyrer i forbindelse med Coop-lånet. Dermed svarer lånets rente på 5,95 pct. reelt til lånets ÅOP (årlige omkostninger i procent), der dermed også er 5,95 pct.

Et typisk billån hos bilforhandlerne kan måske være konkurrencedygtigt målt på ÅOP, men der udgøres ÅOPen delvist af forholdsvis store stiftelsesgebyrer. Et typisk billån har en løbetid på syv år, og lånets ÅOP er udregnet på baggrund af denne løbetid.

Men ifølge John Norden fra MyBanker bliver billån gennenemsnitligt indfriet allerede efter 3,5 år. Det betyder, at ÅOP på bilforhandlernes lån reelt bliver højere, fordi gebyrerne er betalt og ikke tilbagebetales. Derfor udgør de procentvis en større andel af de samlede udgifter på lånet. Derimod vil et lån som Coop-lånet, der ikke har nogen gebyrer, fastholde en ÅOP på 5,95 pct., uanset hvor lang løbetiden ender med at være.

For at få Coop Banks nye lån med en rente på 5,95 pct. kræves en normal kreditgodkendelse og et lånebehov på over 100.000 kr. Alternativt hedder renten 9,95 pct.

»Der er nogle omkostninger ved at håndtere disse lån, og derfor skal de være af en vis størrelse, før vi kan udbyde dem til denne meget attraktive rente og uden gebyrer og sikkerhedsstillelse. Derfor skal lånet være over 100.000 kr.,« siger Allan Nørholm.

Han fortæller dog samtidig, at renten forbliver på 5,95 pct., selv om man ved betaling af afdrag – ordinære eller ekstraordinære – bringer gælden ned under 100.000 kr.

»Hvis man låner 125.000 kr., så skal man jo ikke straffes, fordi man betaler tilbage og kommer under 100.000 kr.,« siger han.