Connie Hedegaards store klimanederlag

Midt i nederlaget om klimakvoterne kritiseres EU-kommissær Connie Hedegaard for dårligt politisk håndværk.

»I politik handler det ikke om at have ret, men om at få ret. Hvis Connie Hedegaard skal gøre sig forhåbninger om at få andre forslag på området igennem en anden gang, gør hun klogt i at huske det,« siger Jens Rohde, MEP for Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGES GOBET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sejren ville have været stor, men nederlaget er endnu større for Connie Hedegaard, EUs klimakommissær, der forsøgte sig med en redningsplan af EUs kamp mod CO2-udledning. Connie Hedegaard møder nu kritik for dårligt politisk håndværk fra kritikere og tvivlere i afstemningen, der blev afgjort af 19 »nej«-stemmer.

»I politik handler det ikke om at have ret, men om at få ret. Hvis Connie Hedegaard skal gøre sig forhåbninger om at få andre forslag på området igennem en anden gang, gør hun klogt i at huske det,« siger Jens Rohde, MEP for Venstre.

Britta Thomsen (S) forsvarer Hedegaard:

»Hun har gjort, hvad hun kunne. Eksempelvis har hun overbevist omkring 70 konservative i EPP-gruppen, der blev anbefalet at stemme imod. Men Connie Hedegaard har bare ikke kunnet hamle op i denne sag, blandt andet har det været et problem, at flere lande lagde pres på deres parlamentarikere,« siger hun.

Rohde er medlem af parlamentets industriudvalg, som for to måneder siden afviste Hedegaards forslag om »backloading«, der skulle holde en hånd under CO2-kvoteprisen. Senere overlevede det på tre stemmer – efter en tur gennem miljøudvalget.

»Som koordinator kan jeg sige, at hun ikke har bedt om foretræde i industriudvalget, siden hun tabte afstemningen. Hvis hun vil have noget igennem, må hun bruge mere tid på de største kritikere,« siger Jens Rohde.

Lobbyisterne på overarbejde

Connie Hedegaard, er det ikke dårligt politisk håndværk?

»Ingen havde det fulde overblik. Tag den konservative gruppe, hvor mange ikke rettede sig efter ledelsens anbefaling om at stemme imod. Kommissionen har gjort alt, hvad vi kunne for at række ud og argumentere for, hvad det her handlede om, og hvad det ikke handlede om. De 754 medlemmer af EU-Parlamentet har pludselig alle sammen skullet forholde sig til kvotehandelssystemet. Det har været komplekst, og lobbyarbejdet har været helt enormt«.Hvad siger du til Jens Rohdes kritik om manglende opmærksomhed på industriudvalget?

»Det er miljøudvalgets sag (parlamentet stemte i denne omgang om et forslag fra miljøudvalget, red.). De har set mig. De grupper, der har villet, de har set mig«.Men industriudvalget har ikke set dig?

»Ethvert angreb, om at EU-Kommissionen ikke har kendt sin besøgelsestid, er fuldstændigt urimeligt. Jeg har leveret et forslag, som EU-Parlamentet for et år siden selv bad om. Parlamentet har nu været ni måneder om at overveje, hvad de skulle mene om en lov, der ikke fyldte mere end halvanden linje. Der har været rakt ud til alle niveauer.«