Computervirus lammer Arbejdsskadestyrelsen

Vigtige filer blev mandag krypteret af virus, der kræver løsepenge, hvis man igen vil have adgang.

I halvandet døgn har de ansatte hos Arbejdsskadestyrelsen ikke kunnet arbejde på grund af en ondsindet computervirus, der har låst deres filer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ondsindet computervirus, der låser de filer, som man arbejder med, og først bliver låst op, når man har betalt løsesum, har lammet Arbejdsskadestyrelsen med hovedsæde i København.

Mandag middag måtte styrelsen lukke ned for al IT, efter at et såkaldt »ransomewareprogram« havde inficeret IT-systemet i styrelsen. Den havde overtaget og kodet en mindre mængde filer og taget dem som gidsler, indtil styrelsen betaler for at få den kode, der skal bruges for at låse dem op igen.

Forsøger at få sikkerhedskopi læst ind

»Ingen af de filer, der berører vores sagsbehandling, er påvirket af virusen. Alvoren i situationen har dog betydet, at vi sammen med Statens IT har været nødsaget til at lukke al vores IT ned, indtil vi har kunnet danne os et overblik over skadernes omfang,« oplyser IT-chef Peder Wiese fra Arbejdsskadestyrelsen.

Han slår fast, at ingen uvedkommende har haft adgang til filerne med personfølsomme oplysninger.

Statens IT, som er statens fælles driftsselskab, har været koblet på for at få skaden begrænset. I samarbejde med Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste arbejder Arbejdsskadestyrelsen nu på at få en sikkerhedskopi af IT-systemerne indlæst, så man igen kan arbejde normalt.

Kommuner angrebet i januar

I januar i år blev blandt andre Nordfyns Kommune og Gribskov Kommune på tilsvarende vis ramt af en computervirus, der låste deres filer og gjorde det umuligt at arbejde. Hos Nordfyns Kommune alene blev 34.000 filer låst fast. Ingen af kommunerne betalte løsesummen men fik eksterne eksperter til at hjælpe sig med at komme på højkant igen.

»Ransomeware« er en computervirus, der typisk lukkes ind, hvis man uforvarent kommer til at klikke på et link, hvorefter den begynder at kryptere - eller kode - filerne på computerens eller serverens harddiske. Først hvis man betaler den løsesum, som hackerne kræver, får man igen adgang til sine data.

Otte procent af danskerne - eller lidt flere end 450.000 - har været udsat for skadelige programmer, der spærrer for adgangen til deres data og programmer, indtil de har betalt løsepenge. Det viser en ny rapport fra Digitaliseringsstyrelsen og IT-sikkerhedsorganisationen DK-CERT, der overvåger den danske del af Internet. De færreste betaler imidlertid løsesummen; det har kun to procent gjort. Tre af fire fik deres data tilbage uden at betale, men 18 procent af de ramte måtte vinke farvel til deres data, viser rapporten »Borgernes informationssikkerhed 2014«.

Det anbefales altid at have sikkerhedssoftware på sit IT-udstyr og frem for alt bruge sin sunde fornuft, så man ikke bliver narret til at installere den såkaldte »ransomware«, som krypterer ens data, indtil man betaler.