Computeren tog første stik i stort anlagt dyst

Onsdag tog computerprogrammet AlphaGo første stik i brætspillet Go mod den sydkoreanske topspiller Lee Sedol og markerede endnu en milepæl for kunstig intelligens.

Onsdag blev et nyt kapitel føjet til bogen om kunstig intelligens. Under ikke ubetydelig bevågenhed sejrede Googles maskine AlphaGo mod den sydkoreanske topspiller Lee Sedol i Go i den første af i alt fem kampe, der alle finder sted i Seoul. Fold sammen
Læs mere
Foto: GOOGLE DEEPMIND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skulle gå næsten 15 år, før en af nyere tids mere kuriøse mysterier blev løst. For et par år tilbage bemærkede en ingeniør fra IBM stilfærdigt, at det sandsynligvis var en software-fejl, der ledte til, at en IBM-computer i 1997 foretog et temmelig overraskende træk på skakbrættet, som forvirrede stormesteren Garry Kasparov så meget, at han endte med at tabe hele dysten.

At det rent faktisk var en fejl i softwaren, der skulle tricke den russiske stormesters nedtur, bidrog blot til fortællingen om teknologiens overhånd, og resten er historie: Computeren vandt, mennesket resignerede, et paradigmeskifte kaldte man det, for hvis en computer kunne tæve verdens bedste skakspiller i 1997, hvad ville den så ikke kunne om 20 år?, lød spørgsmålet dengang.

Ja, indtil for nylig ville den faktisk ikke kunne slå verdens bedste i et andet brætspil, det kinesiske Go. Trods utallige anstrengelser fra dygtige software-ingeniører har det vist sig temmeligt svært at udvikle et program, der kunne være konkurrencedygtigt i det svært komplekse brætspil.

Alting har dog som bekendt en ende, og onsdag blev et nyt kapitel føjet til bogen om kunstig intelligens. Under ikke ubetydelig bevågenhed sejrede Googles maskine AlphaGo mod den sydkoreanske topspiller Lee Sedol i Go i den første af i alt fem kampe, der alle finder sted i Seoul.

Titusindvis fulgte med over en Youtube-kanal i de tre og en halv time, kampen stod på, inden Lee Sedol måtte resignere, da det stod klart, at han ikke kunne vinde spillet. Efterfølgende forklarede han, at en stribe fejl indledningsvist endte med at give sejren til AlphaGo.

Computer med fornemmelser

Hvis man skal forstå bedriften, er man nødt til at forstå spillet Go. Brætspillet, der populært er kendt som en kinesisk udgave af skak, har længe været betragtet som den sidste bastion indenfor de taktiske brætspil, hvor programmer og software ikke kunne hamle med menneskelig kløgt og intuitivitet.

»Man siger, at hvis skak er et slag. så Go er en hel krig.« Ordene kommer fra Rasmus Bisschop-Larsen, formand for Dansk Go Forbund.

Sammen med de millioner af mennesker, der dyrker det asiastiske brætspil, måtte han onsdag konstatere, at computere nu kan spille op med de bedste indenfor hans hobby.

Le Sedol bliver populært betragtet som en af verdens fem bedste Go-spillere, og efter AlphaGo for et par uger tilbage kvaste den forsvarende Europa-mester, Fan Hui, 5-0, var der lagt op til den ultimative test af Googles software med kampen i Seoul.

»Brættet i Go er så stort, at det handler mere om strategi end om taktik. Det er en intituitiv følelse af, hvad der er det rigtige, og det kan dårligt sættes på formel. I skak har du typisk 20 muligheder på en given position, i Go har du 200,« forklarer Rasmus Bisschop-Larsen.

For godt to år siden overtog Google virksomheden DeepMind Technologies, der var lykkedes med at udvikle software, som kunne spille computerspil på samme måde som mennesker. Siden da har man investeret millioner i foretagendet i et forsøg på at geare det til den ultimative test i form af en kamp mod en professionel Go-spiller.

Programmet AlphaGo bygger ifølge Wired på analyser af data fra 100.000 af kampe mellem professionelle Go-spillere, ligesom AlphaGo har afviklet millioner af kampe mod sig selv.

»På den måde er jeg egentlig ikke så overrasket over, at det nu er lykkedes, for man har forsøgt det her længe. Det kan sammenlignes med at træne en robotarm til at løfte en kop fra et bord. Giver man den nok forsøg, skal det nok lykkedes,« siger Rasmus Bisschop-Larsen.

Googles bedrift bliver yderligere forstærket af forskning i Kina, der har vist, at Gospillere bruger højre halvdel af hjernen mere under et spil end skakspillere, som traditionelt benytter funktionerne i venstre side.

Det er interessant al den stund, at evner ud i logik, matematik og opfattelse knytter sig til den venstre side, mens højre side af hjernen tages i brug i forbindelse med følelser, fantasi og impulsivitet.

Sagt på en anden måde er AlphaGo-programmet lykkedes med at vinde et spil, der er designet til menneskets emitionelle luner.

Chefdesigneren bag AlphaGo, Demis Hassabis, underspiller da heller ikke bedriften på Twitter, hvor han skriver:

»AlphaGo vinder!Vi er landet på månen.«