Computeren kan se om du er deprimeret

Software-program spotter bedrøvede personer på nettet

Modelbillede Fold sammen
Læs mere

Et israelsk firma er ved at færdiggøre et program, der angiveligt skal kunne tyde, om personer i online-debatter er depressive. Personernes ordvalg og metaforer afslører, om de for eksempel er på kanten til at udvikle en psykisk lidelse.

Programmet Pedesis kan spotte depressive takter i sætninger – også selv om de ikke indeholder ord, der er direkte forbundet med for eksempel depression eller selvmord.

Læs også: Computere kan gøre børn dummere

På universitetet Ben-Gurion University of the Negev mener man, at programmet i fremtiden kan bruges til at gøre tilsyneladende raske mennesker opmærksomme på, at de kan være på vej til at udvikle en depression, angst eller lignende – alene ved at analysere deres sætninger. Programmet scanner og analyserer ord, sætninger og metaforer. For eksempel vil ord som “sort” kombineret med ”søvnmangel” og ”ensomhed” blive kategoriseret som depressive formuleringer.

Via Bing

Israelerne har hentet en del af deres data-forståelse ved at bruge Bing. Her har de gennemført talrige søgninger for at finde ud af, hvilke ord og formuleringer der oftest anvendes til at beskrive depressive tanker.

Desuden er programmet sat til at kravle gennem 350.000 engelsksprogede blog-tekster og 1.600 artikler på hjemmesider, hvor personer har stillet spørgsmål til eksperter inden for mental sundhed.

Læs også: Nyt europæisk netværk af supercomputere født

Med det datagrundlag i bagagen har programmet været t stand til at lave bedømmelser, som i 78 procent af tilfældene har stemt overens med bedømmelsen fra et panel af psykologer.

"Ingen kan erstatte menneskelig en grundig vurdering af en læge, men problemet er, at de fleste mennesker ikke er bevidste om deres situation, og at de derfor aldrig kommer i kontakt med en psykolog," siger professor Yair Neuman ved Ben-Gurion University of the Negev.

”En psykolog har en intuition for at spotte forskellige følelsesmæssige tilstande. Her har vi et program, som gør det samme bare med udgangspunkt i 'internettets intelligens," siger Neuman.

Læs også: Første menneske ramt af computervirus

Et fremtidsscenarie kunne være, at teknologien blive indbygget på hjemmesider og forummer, der beskæftiger sig med netop psykiske problemer eller mentale lidelser. Hvis en besøgende formulerer sig på en sådan måde, at programmet bliver aktiveret, kunne den besøgende præsenteres for et popup-vindue eller en anden notifikation om, at han måske skulle søge professionel hjælp.

Forskerne mener også, at de på et senere tidspunkt kan lave et filter, der spotter tegn på forelskelse eller hævngerrighed.

Man kunne også forestille sig, at forskerne ville få brug for netop et hævn-filter, for man må formode, at en stor del af de raske personer, der automatisk kategoriseres som syge via popup-vinduer, vil udvikle en grad af hævngerrighed over for programmet...