Coloplast-topchef: Flytning af produktion er et spørgsmål om timeløn

Den danske medicokoncern Coloplast har besluttet at lukke sin fabrik i Thisted senest i midten af 2020.

Annonceringen af lukningen kom i forbindelse med selskabets årsregnskab for 2016/17 torsdag, hvor det også lancerede en ny produktionsplan, der har til formål at løfte indtjeningsgraden i løbet af de næste fire år,

- Vi er i et marked, hvor der konstant er prispres, og hvert eneste år har vi en lang række initiativer i gang for at blive mere effektive. Nu er konsekvensen, at vi bliver nødt til at lukke fabrikken i Thisted.

- Det kommer til at gå ud over 167 medarbejdere, og det er dybt beklageligt, men enhver virksomhed, der arbejder med "health care" er under prispres og skal gøre det nødvendige for at forbedre sig, siger Lars Rasmussen, der er administrerende direktør i Coloplast, til Ritzau Finans.

I stedet satser selskabet på at bygge en ny produktion i Mellemamerika som et led i den nye driftsplan. Selskabet har allerede produktion i både Ungarn og Kina. Ifølge Lars Rasmussen fokuserer Coloplast på den udenlandske produktion for at reducere omkostningerne.

- Det er et spørgsmål om timeløn. Danmark er et dyrt land at producere i, og der er en række lande rundt om i verden, hvor vi kan producere til en lavere pris. Man skal selvfølgelig have den kompetence, der skal til, for at man kan håndtere en produktion i de lande, men det har vi ret stor erfaring med, siger han.

Planen er, at Thisted-fabrikken skal lukkes inden udgangen af 2019/20.

- Hele planen for nedlukningen i Thisted kommer til at forløbe over to år. Der er ikke noget på den korte horisont, svarer han til spørgsmålet om, hvornår fyringerne af de ansatte på fabrikken vil ramme.

Den nye driftsplan, Global Operations 4, skal være med til at bidrage til en forbedring af EBIT-marginen på 1,5 procentpoint med fuld effekt fra 2020/21, fremgår det af regnskabet, der blev offentliggjort torsdag.

Samtidig meddeler selskabet, at planen vil medføre restruktureringsomkostninger på omkring 50 mio. kr., der vil blive fordelt over 2018/19 og 2019/20.

/ritzau/FINANS