Coloplast lader sig ikke ryste af valutauro i England

Den negative valutaudvikling, især i britiske pund, koster Coloplast en nedjustering på forventningerne til hele årets salg i kroner for koncernen. Finansdirektør lader sig ikke ryste og tror på fortsat vækst i England.

Når det gælder de enkelte markeder, er det først og fremmest Storbritannien, der yder et stort bidrag til Coloplasts fine fremgang. England er Coloplasts største forretning.
Læs mere
Fold sammen

Medicoselskabet Coloplast, der er en af Danmarks store vækstkoncerner med knap 10.000 ansatte og hovedsæde i Humlebæk, sender nu næsten én milliard kroner i ekstraordinært udbytte ud til sine aktionærer.

Selskabets bestyrelse har netop besluttet at udlodde 955 millioner kroner. Det er godt halvdelen af overskuddet efter skat i første halvår af regnskabet 2015-2016.

Coloplast leverede en fortsat flot vækst. Især i Europa voksede salget solidt i de første seks måneder af regnskabsåret.

Når det gælder de enkelte markeder, er det først og fremmest Storbritannien, der yder et stort bidrag til Coloplasts fine fremgang. England er Coloplasts største forretning.

Men den negative valutaudvikling, især i britiske pund, koster imidlertid en nedjustering på forventningerne til hele årets salg i kroner. Coloplasts forventninger for finansåret 2015-2016 ligger fortsat på en organisk omsætningsvækst på syv til otte procent i faste valutakurser.

På grund af et svagere britisk pund og en amerikansk dollar ventes der nu en vækst på seks til syv procent i danske kroner mod tidligere syv procent. Det koster altså Coloplast en nedjustering på forventningerne til hele årets salg i kroner.

»Vi fastholder vores forventninger om en organisk vækst i omsætningen i regnskabsåret 2015-2016. I forhold til brexit og den debat, der er om det, påvirker det os på valuta. I andet kvartal faldt det britiske pund i forhold til danske kroner, så det fik en direkte påvirkning på omsætningen,« siger Anders Lonning-Skovgaard, finansdirektør i Coloplast.

Fortsat tillid til det britiske marked

Til trods for valutakurs-risikoen i Storbritannien tror ledelsen i Coloplast fortsat på det engelske marked. Det forklarer finans­direktøren sådan:

»Vi tror stadig på vores engelske forretning og investerer rigtigt meget – blandt andet ved ansættelse af nye medarbejdere – og løber efter de vækstmuligheder, vi har derovre. Og så lancerer vi fortsat nye produkter,« siger han.

Men hvis det ender med, at briterne forlader EU. Hvordan tror du så, det påvirker Coloplasts forretning?

»Jeg venter ikke det får nogen indflydelse på vores engelske forretning.«

Er det du siger, at det ingen markant påvirkning får?

»Det venter jeg ikke. Vi fortsætter med at have fokus på at vokse og investere i England, hvor vi har en rigtig fornuftig forretning,« siger Anders Lonning-Skovgaard med overbevisning i stemmen.

I år er Coloplasts samlede investeringer på 175 millioner kroner. Direktøren ønsker imidlertid ikke at oplyse, hvor meget der bliver investeret i England eller på andre enkeltmarkeder. Af konkurrencemæssige årsager er det et forretningsprincip for Coloplast at holdt tæt om den slags.

»Nogle af kronerne går til USA, andre til Kina og til England. Så England er en del af vores investeringsprogram. Det er primært yderligere salgsfolk, vi investerer i, og lidt i marketingsaktiviteter,« siger Anders Lonning-Skovgaard.

Coloplast leverer ifølge selskabet et halvårsresultat i tråd med forventningerne. Selskabet kom ud af første halvår med en omsætning på 7,3 milliarder kroner svarende til en vækst på syv procent i forhold til samme periode sidste år.

Overskuddet på driften landede på 2,4 millioner kroner, der ligeledes er en stigning på syv procent. Dermed fik Coloplast en overskudsgrad på 33 procent. På bundlinjen var der et overskud efter skat på 1,7 milliarder kroner – det vil sige en vækst på otte procent i forhold til samme periode sidste år.

»Vores indtjeningsgrad har over en årrække ligget på omkring 33 procent. Over de næste tre år venter vi, at indtjeningsgraden når op på knap 35 procent,« siger finansdirektøren.

De europæiske brugere efterspørger i stigende grad Coloplasts stomiprodukter. Det gav Coloplast en organisk vækst på otte procent inden for denne produktkategori i første halvdel af finansåret 2015-2016.