Coloplast får konkurrencebøde i Italien

Medicoselskabet Coloplast har fået en bøde på 910.080 euro (6,8 mio. kr.) af de italienske konkurrencemyndigheder, men anker afgørelsen på stedet, meddeler Coloplast.

Der er fire producenter af stomiposer på det italienske marked, og ved en licitation i 2003 valgte alle fire - heriblandt Coloplast - at afstå fra at byde.

Konkurrencemyndighederne vurderer, at de fire har aftalt indbyrdes ikke at deltage i licitationen, men det afviser Coloplast.

Coloplast forklarer, at licitationen lagde op til, at der kun var een vinder, og dermed kun en leverandør af stomiposer til det italienske marked, så de øvrige selskaber ville være helt ude af markedet. Det er ulovligt, og derfor ønskede Coloplast ikke at deltage.

Ifølge det danske selskab nåede konkurrenterne frem til samme konklusion, og der er således ikke blevet aftalt noget som helst mellem selskaberne.

"På den baggrund og fordi konkurrencemyndighederne har anerkendt, at der ikke har fundet nogen møder sted mellem leverandører med det formål at diskutere licitationen, vil Coloplast straks anke dagens afgørelse," skriver Coloplast.

Efterfølgende erkendte de italienske myndigheder, at de havde begået en fejl og åbnede i 2005 en ny licitation, der tillod, at flere selskaber fik adgang til markedet. Afgørelsen fra konkurrencemyndighederne vedrører alene den første og annullerede licitation.

Allerede for et år siden sendte Coloplast en meddelelse ud, hvor det afviste at have deltaget i aftalt spil på markedet for stomiprodukter i Italien. Anledningen var, at de italienske konkurrencemyndigheder havde ransaget kontoret hos Coloplasts datterselskab i Bologna, og det var første gang, at offentligheden hørte om sagen.

Den gang oplyste Coloplast, at den italienske forening for stomipatienter, FAIF National Ostomy Association, havde sendt et brev til producenterne af stomiposer, hvor de blev opfordret til ikke at deltage i licitationen. Foreningen frygtede, at valgfriheden mellem produkterne ville forsvinde, og den opfordring fulgte Coloplast og afstod fra at byde.
(RB-Børsen)