Cofoco-ejer bag opkøb af bornholmsk familiehotel afviser 3F-overenskomst: »De leverer ingenting, de er bare en byrde«

Den nye ejer af det kendte Hotel Siemsens Gaard i Svaneke, finansmanden August Lund, vil ikke indgå overenskomst med fagforbundet 3F. Nu truer en konflikt det gamle hotel.

Hotel Siemsens Gaard på Bornholm har været på en 3F-overenskomst i mange år, før de fik nye ejere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Patrick Pleul
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hård arbejdskonflikt er brudt ud på Bornholm.

Tidligere Goldman Sachs-direktør August Lund, der er medejer af Cofoco-kæden, har ved overtagelse af Hotel Siemsens Gaard i Svaneke afvist at tegne overenskomst med 3F Bornholm.

Grunden er, at medarbejderne i hans optik er bedre stillet uden overenskomstaftalen. Det fortæller han til TV 2 Bornholm.

»Alle medarbejdere på Siemsens er bedre stillet med nuværende kontrakter og arbejdsforhold, end hvad de har haft og ville få under 3F.«

Omvendt udtaler formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) på Bornholm, Jens Christian Olsen, til TV 2 Bornholm, at August Lund har erklæret krig mod fagbevægelsen.

»En erklæret fjende af den danske model er kommet til øen og udfordrer det bornholmske arbejdsmarked,« siger Jens Christian Olsen.

Den danske model går ud på, at arbejdsmarkedets parter, lønmodtagere og arbejdsgivere, selv finder ud af fælles spilleregler.

Dermed er fronterne trukket skarpt op forud for en varslet sympatikonflikt, som trådte i kraft torsdag. Det betyder, at alle 3F-medlemmer ikke må udføre arbejde for eller levere til hotellet, hvilket kan medføre, at skraldet ikke bliver hentet, eller varerne ikke leveres.

Inden August Lund forvaltede sine egne penge, var han finansmand i investeringsbanken Goldman Sachs i London fra 2003 til 2014. Fra 2004 til 2011 var han direktør for firmaet. Pr-foto Fold sammen
Læs mere

Hotelejer: 3F har udspillet sin rolle

August Lund overtog Hotel Siemsens Gaard i Svaneke i februar i år, efter at det havde været ejet af den samme familie i 50 år.

Han har desuden købt halvdelen af Hallegård og en fjerdedel af Bornholms Mosteri.

Til TV 2 Bornholm udtaler direktør for Hotel Siemsens Gaard Mathias Sejer Sørensen, at alle deres ansatte, der var medlemmer af 3F, har forladt fagforbundet i protest mod den nu igangsatte konflikt.

August Lund har ligeledes udtalt til Bornholms Tidende, at 3F har udspillet sin rolle.

»Det eneste 3F gør er at tage penge fra deres medlemmer. De leverer ingenting, de er bare en byrde,« siger han til lokalavisen og fortsætter:

»Derfor har medarbejderne ikke været indstillet på at være medlem af 3F, selvom de er velkommen til dette.«

Jonna Nielsen, formand for 3F Bornholm, skriver i en e-mail til Berlingske, at 3F er på de ansattes side.

»3F forsvarer de ansattes vilkår og løbende muligheder for efteruddannelse,« skriver hun.

Hun kritiserer modsat, at den nye ejer af Hotel Siemsens Gaard vil »diktere de ansattes vilkår og fratage dem det sikkerhedsnet, som det fagretlige system giver medarbejderne i tilfælde af tvist og uenighed«.

I et debatindlæg har Jonna Nielsen derudover udtrykt, at det er en »stærkt bekymrende udvikling«, at en erhvervsmand kan ændre på traditionen for overenskomst og ordnede vilkår for medarbejdere på øen.

»Den nye storinvestor fra København, som har en fortid som finansanalytiker i Goldman Sachs, har ikke tænkt sig at videreføre den tradition,« skriver hun blandt andet.

3F har også planlagt en demonstration foran hotellet på lørdag.

Den verserende konflikt på Bornholm er ikke den eneste faglige konflikt, der har været i pressen. Bøfkæden Jensens Bøfhus blev tvangslukket og dernæst udelukket fra lønkompensation, fordi de havde en konflikt med 3F. En sag, der nu får bøfkæden til at trække 3F i Arbejdsretten.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra August Lund. Men han stillede en række betingelser for sin medvirken, som Berlingske ikke ville opfylde.