Coca-Cola vs. Pepsi

Den helt klassiske Cola-krig imellem Coca-Cola og Pepsi har eksisteret siden 80erne. I dag handler det om at stjæle markedsandele fra hinanden på light-markedet.

I starten af 80erne sad marketingfolkene hos Coca-Cola med måbende ansigt hver eneste gang en Pepsi-reklame med sloganet »The Pepsi Challenge« rullede hen over tv-skærmene.

Ideen var simpel. Et testpanel prøver tre forskellige colaer, og vinderen er naturligvis Pepsi hver eneste gang.

Senere hen blev popidolet Michael Jackson synonymt med Pepsi, og andre 80er-stjerner som Madonna fulgte hurtigt efter. Den aggressive markedsføringsstrategi fra New-Yorker producenten åd sig stille og roligt ind på Coca-Colas markedsandel på det amerikanske marked.

Lige siden har der været en indædt konkurrence mellem de to sodavandsproducenter, hvor Coca-Cola indtil videre har opretholdt positionen som nummer et på verdensplan.

Det har kostet adskillige relanceringer og et utal af nye slogans såsom »have a coke and a smile« og »life tastes good«. I dag er parolen »live on the coke side of life« for det Atlanta-baserede selskab.

Men forude truer helsebølgen, der bærer voldsomme efterdønninger i form af sodavandsfornægtende forbrugere.

Coca-Cola i førertrøjen

Skeptikerne har allerede erklæret begge sodavandsproducenter for stendøde. Og kamparenaen har nu officielt flyttet sig til lightprodukterne. Pepsis variant hedder Pepsi-Max, mens Coca-Colas nye modtræk hedder Coca-Cola zero. Senere på året kommer Pepsi med en relancering af produktet Pepsi-One, der har få kalorier.

I Danmark er Coca-Cola stadigvæk en klar vinder på Cola-markedet. Nummer to er Coca-Cola Light, mens Pepsi er nummer tre med Pepsi-Max og Pepsi som nummer fire.

På light-fronten har Pepsi Max fra 2005 til 2006 øget sin markedsandel i Danmark fra 21,9 procent til 23, 2 procent, mens Coca-Colas markedsandel er faldet fra 45,7 procent til 42,6 procent.

Country manager for Pepsi i Danmark, Christian Linde, sætter sin lid til, at Coca-Cola Zero æder sig ind på Coca-Colas andre produkter og dermed kannibaliserer sig selv. Og den profeti har branding-eksperterne også været inde over.

Men hos Coca-Cola er der kun én fjende og det er Pepsi. Ikke engang helsebølgen bliver set som en reel trussel imod sodavandsimperiet. For nu har man den sukkerfrie sodavand Coca-Cola Zero som panserværn imod de helsebevidste unge forbrugere.

»Vi skal være en del af en løsning, fordi der er et paradigmeskift på sodavandsfronten. Det har været på vej i 20 år, men nu kulminerer det. Vi ønsker bare at have en portefølje med produkter, der følger kundernes behov,« siger Hanne Birkbo, kampagneansvarlig for Coca-Cola zero i Danmark. Og sådan fortsætter føljetonen om Coca-Cola vs. Pepsi.