CO2-kvoter koster DONG dyrt

Begyndervanskeligheder for EUs system for handel med CO2-kvoter koster DONG omkring 500 mio. kr. på bundlinjen i 2007.

DONG, der bl.a. ejer Avedøreværket, har tabt store summer på kvoternes prismæssige kollaps. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Høgsholt
Begyndervanskeligheder for EUs system for handel med CO2-kvoter koster DONG dyrt i 2007. DONG må afskrive i størrelsesordenen 500 mio. kr. på overflødige og usælgelige klimakvoter, som selskabet ikke har brug for.

Afskrivningen vil belaste bundlinjen i år, hvor DONG forventes børsnoteret. Denne store afskrivning er de seneste dage nævnt af kritikere som en af årsagerne til, at Finansministeriet bør udskyde børsføringen af energigiganten til 2008.

EUs kvotesystem, som skal regulere udledningen af CO2, har mere eller mindre spillet fallit i systemets tre første leveår. Kvoterne, som tidligere var millioner værd, er i dag næsten uden værdi.

Årsagen til den voldsomme nedskrivning er, at EU har uddelt alt for mange CO2-kvoter til elselskaberne de seneste tre år. De CO2-kvoter, som DONG erhvervede ved købet af elselskaberne Elsam og Energi E2, er derfor faldet voldsomt i pris, siden DONG købte de to selskaber midt i 2005.

CO2-kvoternes kurs noteres bl.a. på den norske elbørs Nord Pool, og fra sidst i 2005 og frem til midten af 2006 var efterspørgslen god, og kvoterne blev handlet til priser mellem 20 og 30 euro pr. ton CO2. Men i april 2006 styrtdykkede kursen, og siden er den faldet støt for i dag at ligge tæt på nul.

Da DONG overtog Elsam og E2 blev værdien af elselskabernes CO2-kvoter ifølge Berlingske Business’ oplysninger bogført til en kurs omkring 23 euro pr. ton CO2. Men i dag er kvoterne næsten ingenting værd, 40-80 øre pr. ton, og DONG må derfor tage en markant afskrivning i år.

I årsregnskabet for 2006 fortalte DONG, at 2007-resultatet vil blive påvirket negativt af denne engangsafskrivning. Men selskabet oplyste ikke størrelsen af afskrivningen.

Finansdirektør i DONG Carsten Krogsgaard Thomsen ønsker ikke at oplyse, hvor stor nedskrivningen bliver i kroner og øre, eller om mængden af kvoter, som nu skal afskrives.

Ifølge Berlingske Business’ oplysninger drejer det sig om omkring en halv milliard kr.

Carbon market analyst i analysefirmaet ECON, Franziska Sinner forklarer, hvorfor CO2-kvoterne har mistet deres værdi: »Årene 2005, 2006 og 2007 har været en prøveperiode for EUs CO2-kvote-system. På grund af milde vintre har energiforbruget været mindre end forventet. Dermed bliver udledningen af CO2 også mindre og efterspørgslen efter kvoter tilsvarende,« siger hun.

Franziska Sinner forventer, at kvotetildelingen vil blive mere stram fremover, fordi EU-landene skal nå Kyoto-aftalens mål for reduktion af CO2-udledningen inden 2012.

De såkaldte forward-priser på CO2-kvoter for 2008 ligger da også et pænt stykke over 15 euro pr. ton på Nord Pool.