Clear View Trade vil eliminere toldfejl

Den danske softwarevirksomhed Clear View Trade vil gøre det, som det offentlige ikke selv magter. De vil strømline toldbehandlingen af international pakkepost.

Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stadig flere pakker med varer krydser grænserne i disse år, hvor nethandlen for alvor er eksploderet, men det er ikke altid smertefrit at sende pakker gennem tolden. Det vil den lille virksomhed Clear View Trade gøre noget ved. Den står bag et nyt computerprogram, der skal så godt som eliminere de dokumentfejl, der typisk sker, når en virksomhed sender pakker til et andet land.

Det er den tidligere Columbus IT-direktør Morten Jensen Øllgaard, som står bag systemet og virksomheden, der ligger i Aarhus-forstaden Brabrand.

Ifølge Morten Jensen Øllgaard viser en opgørelse fra Skat, at der er fejl i fire ud af ti deklarationer i forbindelse med import af varer til Danmark, og selv om mange af dem er mindre, så udgør de samlet set en stor og unødvendig byrde. Og det er en byrde, som både rammer toldvæsenet og de virksomheder, som står som afsender på pakkerne.

»Der er et enormt ressourceforbrug derude på ting, som bare burde køre smidigt. Told og andre rapporteringskrav medfører store administrative byrder for virksomheder, der handler med udlandet. Men det kunne være undgået med det rigtige IT-system,« siger han i en skriftlig meddelelse.

Dobbeltindtastning den største synder

Fejlene opstår typisk hos afsenderen. Udfyldelsen af de rette tolddokumenter driller ofte, og ifølge Clear View Trade-stifteren har han arbejdet intensivt på at identificere de fejl, der ofte går igen. Og der er en skurk, der indtager førerpositionen.

»Det er dobbeltindtastninger, som er den helt store synder. Virksomhederne får ikke alle informationerne med fra begyndelsen, når de udfylder tolddeklarationerne, og det skaber en masse problemer senere i processen,« siger han og tilføjer:

»Vores system eliminerer dobbeltindtastninger helt og aldeles og sikrer, at virksomhederne kommer rigtigt fra start.«

Clear View Trade har hovedsæde i Brabrand, men har også afdelinger i København og i Dublin, Irland. Virksomheden er finansieret af både private investorer og offentlige midler. Morten Jensen Øllgaard har sammen med et hold af blandt andet IT-udviklere brugt to år på at bygge systemet, der netop er blevet sat i drift.

Produktet er målrettet både nationale og internationale kunder. Og der er ingen grund til at tro, at danske virksomheder skulle være bedre end udenlandske til at have styr på papirarbejdet.

Ifølge Morten Jensen Øllgaard er der mindre kontrol af dansk eksport, fordi den i høj grad går i EU-lande, og det kan sløre problemets omfang i Danmark.

Så derfor kan der i hans optik sagtens være masser af danske virksomheder, der kan have brug for assistance, når det kommer til at udfylde tolddokumenter.