Cimber kan blive en brik i rigmands flydrømme

Igor Kolomoysky er med en formue på 13 milliarder kroner Ukraines tredjerigeste.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det klemte flyselskab Cimber Sterling forsøger at skaffe livsvigtig kapital – bl.a. gennem kontakt til den amerikanske kapitalfond GEM. Men nu er en anden aktør angiveligt kommet på banen. Det drejer sig om den ukrainske rigmand Igor Kolomoysky.

Ifølge Børsen er der ”intense forhandlinger” mellem rigmandens svenske flyselskab Skyways og Cimber Sterling.

Igor Kolomoysky har ifølge det amerikanske magasin Forbes en formue på 2,5 milliarder dollar (ca. 13 mia. kr.), og det rækker til en plads blandt verdens 500 rigeste. Han er 48 år, er gift, har to børn og er bosiddende i den ukrainske hovedstad Kiev.

Hans formue begyndte at svulme efter den kolde krigs afslutning, hvor han var med til at stifte banken Privatbank, som i dag er Ukraines største. Provenuet fra Privatbank har han bl.a. brugt til at købe sig ind i olie- og gassektoren samt til at investere i industrien, og derudover sidder han på det ukrainske flyselskab Aerosvit.

Men hans investeringer luftfartssektoren stopper ikke ved den ukrainske grænse. Via selskabet Manswell Enterprises på Cypren er han begyndt at købe sig ind i Norden. Det er i den forbindelse, at han har fået kontrollen over svenske Skyways, som nu ifølge Børsen ligger i forhandlinger med Cimber Sterling.

Skyways har allerede været ude og købe ind – i form af det lille selskab City Airlines. Efter købet vil Skyways transportere i omegnen af en million passagerer om året. Cimber Sterling har omtrent 2,5 millioner passagerer om året, så et eventuelt opkøb vil ikke kun kunne give Kolomoysky et fodfæste på det danske marked – det vil også for alvor sætte skub i den ukrainske rigmands luftfartsdrømme.

Cimber Sterling vil fredag morgen hverken af- eller bekræfte sagen over for Business.dk.