Cimber-aktionærer må æde endnu en aktie-udvanding

Cimber Sterlings aktionærer sluger endnu en udvanding af aktierne mod at flyselskabet får 300 millioner kroner i frisk kapital.

Cimber Sterlings bestyrelsesformand Gregory Gurtovoy (tv) og adm. direktør Jan Palmér (th). Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få aktionærer har måtte sluge så mange kameler som Cimber Sterlings aktionærer. Og på et hotel i Kastrup har de gjort det igen. Flyselskabets aktionærer har således tirsdag sagt god for en ekstra kapitalindsprøjtning i form af en konvertering af gæld til aktier for op til 300 millioner kroner.

Samtlige fremmødte aktionærer stemte for forslaget, mens en enkelt stemte imod via en fuldmagt. Blot 44 ud af selskabets mere end 4000 aktionærer var til stede.

"Vi er næsten ved slutningen af dette års regnskabsår (Cimber Sterling har forskudt regnskabsår, red.), og det har været et stormfuldt år. Desværre måtte vi indse, at vi har mistet mere halvdelen af vores kapital. Og derfor er vi her i dag," siger flyselskabets ukrainske bestyrelsesformand, Gregory Gurtovoy.

Den ekstra kapital er nødvendig for at holde selskabets fly på vingerne, men betyder samtidig, at aktionærernes indflydelse bliver mindre. Konverteringen betyder nemlig, at Cimber giver aktier til gengæld for at slå en streg over en del af gælden.

Konkret betyder det, at storaktionæren Igor Kolomoyskij får endnu mere af kontrollen med selskabet.

Det er langt fra første gang, Cimber Sterling-aktionærerne må se deres aktier svinde i værdi. Første gang var kort efter børsnoteringen, hvor selskabet nedjusterede forventningerne med et gevaldigt kurstab til følge. Og sidste år måtte aktionærerne se resterne udvandet endnu mere, da den ukrainske milliardær Igor Kolomoyskij trådte til og reddede selskabet fra konkurs.

"Som I ved, fik Cimber Sterling en ny storinvestor sidste år, da Mansvell (Kolomoyskijs selskab, red.) indtrådte i selskabet. Siden august har vi gennemgået alle dele af selskabet for at identificere mulige omkostningsreduktioner og for at lægge en ny plan fremadrettet. Men vi må indse, at kapitalen, selskabet fik dengang, ikke strækker længe nok til, at effektiviseringerne slår igennem," siger Gregory Gurtovoy.

Storaktionær Karsten Ree var eneste aktionær med kritiske spørgsmål under generalforsamlingen. De kom, da forslaget om at vælge Pwc som revisor, var på banen. Her ville Ree vide, hvorfor KMPG ikke længere ville være revisor, men måtte nøjes med et svar om, at det havde KPMG selv redegjort for i en selskabsmeddelelse.

Generalforsamlingen blev forsinket med over en time, fordi bestyrelsen ikke kunne blive færdige med et møde. Ingen i Cimber Sterling kunne eller ville kommentere, hvad mødet handlede om.

Vittigheder om forsinkelser og flyselskaber fyldte luftrummet i det lille mødelokale, mens aktionærerne tog for sig af fra den softice-maskine og popcorn-maskine Cimber Sterling havde stillet til rådighed.

Der var desuden lagt op til en ordentlig revision af regelbogen, da aktionærerne i Cimber Sterling i dag holdt ekstraordinær generalforsamling. Aktionærerne skulle således også tage stilling til et nyt bestyrelsesmedlem og en ændring i vedtægterne, således at bestyrelsen blev udvidet med en ekstra plads ved bordet. Begge dele blev vedtaget enstemmigt.

Ind kom Line Koch, der har siddet i bestyrelsen mellem 1994 og 2011 og i en periode har været næstformand. Hun er samtidig datter af selskabets stifter Ingolf Nielsen.

Derudover blev det besluttet at ændre Cimber Sterlings regnskabsår, så det følger kaldenderåret og er ikke forskudt som hidtil.