Christian Junker er blandt klassens højdespringere

Christian Junker, hovedarkitekten bag grovvaregigantens Danish Agros imponerende vækst, håber på 35 milliarder kroner i omsætning i år. Selskabet hører nu til grovvarebranchens markedsledere i Norden, Nordtyskland og Baltikum.

Administrerende direktør Christian Junker fra Dansk Agro har fået virksomheden til at opnå flotte resultater – både omsætnings- og resultatmæssigt. Arkivfoto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En junker var i middelalderen ifølge Wikipedia betegnelsen for en søn af en hertug eller greve, men også en betegnelse for et medlem af den privilegerede godsejerklasse, især i Preussen.

Og det er bogstaveligt talt svært at komme uden om administrerende direktør Christian Junker og Danish Agro, der i dag er et af de førende nordeuropæiske grovvareselskaber. Den store, høje, magtfulde og dynamiske danske topchef, der aldrig bliver kaldt andet end Junker, er drivkraften bag selskabets enestående vækstrejse.

Danish Agro er gået fra en omsætning på 300 mio. kr. i 1987 til 28,5 mia. kr. i 2015. Dermed er omsætningen steget 100 gange, siden Christian Junker blev ansat som topchef.

En fantastisk rejse

»Det er en sjov rejse at have været med på. I vores DNA ligger, at vi har meget stabilitet i vores organisation og en meget stærk kultur. Både i med- og modgang er det lykkedes at få meget stabile resultater. Vi har været gode til at lave turn around, integrere og effektivisere de virksomheder, vi overtager,« siger den 63-årige topchef.

Andelsselskabet, der blev stiftet i 1901, er som nævnt i dag en gigant i grovvarebranchen i landene omkring Østersøen. Danish Agro er med 7,2 milliarder kroner i omsætning sidste år Danmarks næststørste grovvareselskab efter DLG.

I delstaterne Slesvig-Holsten og Mecklenborg-Vorpommern i det nordlige og østlige Tyskland er selskabet nummer to på grovvarer, mens Danish Agro er nummer tre i Sverige og nummer ét i Finland og Estland.

Grovvarer dækker over handel med råvarer og forarbejdede produkter inden for landbruget. Danish Agro er beskæftiget inden for foder, gødning, planteværn og såsæd samt handel med korn og afgrøder fra landbruget. Det er traditionelle produkter, der historisk er kernen i både virksomheden og grovvarebranchen. Koncernen sælger desuden i stigende grad landbrugsmaskiner, fødevarer, vitaminer og medicin til husdyr, der med skiftende held giver en god indtjening.

Kvantespring

Christian Junker er arkitekten bag giganten Danish Agros kvantespring. Den stræbsomme industrimand i klassiske – nogen vil nok sige gammeldags – dyder har formået at få en lille virksomhed til at vokse. Det er især sket ved et hav af opkøb og fusioner, men i mindre grad ved organisk vækst.

Koncernen med hovedsæde i Karise på Stevns er blevet et selskab, der internationalt bliver lagt mærke til i branchen og landbruget. Sidste års koncernomsætning på 28,5 milliarder kroner – en vækst på 18 procent i forhold til året før – er ny rekord.

»Væksten skyldes primært den øgede omsætning fra opkøbet af den tyske grovvarekoncern Ceravis,« forklarer den administrerende direktør.

Danish Agros overskud før skat i 2015 nåede op på 603 mio. kr. – ligeledes det hidtil bedste resultat med en vækst på ti procent i forhold til 2014. Driftsoverskuddet før afskrivninger og finansielle poster blev på 920 mio. kroner. Årets overskud forrenter egenkapitalen med 19 procent før skat og med 15 procent efter skat.

I indeværende år er det blandt koncernens ti finansielle mål at nå 35 milliarder kr. i omsætning, et resultat før skat på 600-650 mio. kroner, en soliditet på omkring 30 procent og en egenkapital på mellem 4,6 og 4,7 milliarder kroner. Bliver omsætningsmålet opfyldt, vil pengemaskinen Danish Agro have øget omsætningen med 45 procent eller 11 milliarder kr. på blot to år.