Chr. Hansens salg og indtjening skuffer i første kvartal

Chr. Hansen kom svagere igennem første kvartal af det skæve regnskabsår 2017/18, end aktieanalytikerkorpset havde ventet.

Chr. Hansens afgående topchef Cees de Jong, CEO Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Chr. Hansen Gruppens omsætningen for de første tre måneder af regnskabsåret 2017/18 landede på 254,5 mio. euro, og overskuddet af primær drift (EBIT) før særlige poster lød på 64,7 mio. euro, fremgår det af regnskabet fredag morgen.

Til sammenligning havde analytikerne set frem til en omsætning på 256,7 mio. euro og et EBIT-overskud før særlige poster på 69,2 mio. euro, viser estimater fra Ritzau Estimates.

I samme periode året før var omsætningen på 241,7 mio. euro, og der var et overskud på driften på 65,5 mio. euro.

Den organiske vækst var i kvartalet på 10 pct. mod konsensus om en organisk vækst på 9,8 pct. I første kvartal 2016/17 var den organiske vækst på 11,0 pct.

EBIT-marginen før særlige poster landede på 25,4 pct. mod konsensus om 26,6 pct. og en margin på 27,1 pct. et år tidligere.

Især Chr. Hansens farvedivision, Natural Colors, klarede sig klart svagere end ventet i regnskabsårets første kvartal.

Omsætningen faldt til 51,1 mio. euro, mens det primære driftsresultat (EBIT) før særlige poster faldt til 4,3 mio. euro i divisionen, der producerer naturlige farvestoffer til fødevareindustrien.

Til sammenligning var der ifølge Ritzau Estimates ventet en omsætning på 54,7 mio. euro og et driftsresultat før særlige poster på 6,0 mio. euro. I samme periode for et år siden lød omsætningen på 51,4 mio. euro, hvilket blev vekslet til et driftsresultat på 5,4 mio. euro.

EBIT-marginen i Natural Colors var på 8,4 pct. Analytikerne havde ventet en overskudsgrad på 11 pct. I første kvartal et år tidligere var marginen 10,5 pct.

Den organiske vækst landede på 4 pct. i kvartalet. Her havde analytikerne ventet 10 pct. mod 13 pct. i samme kvartal året før.

Chr. Hansens største division, Food Cultures & Enzymes, opnåede i første kvartal af 2017/18 en omsætning på 155,1 mio. euro og et primært driftsresultat (EBIT) før særlige poster på 49,2 mio. euro.

Divisionen, som blandt andet sælger enzymer og kulturer til mejeriindustrien, klarede sig dermed bedre end ventet på salget, mens marginerne lå under prognoserne hos analytikerne, der ifølge Ritzau Estimates havde regnet med en omsætning på 153 mio. euro og et primært driftsresultat på 52 mio. euro.

Omsætningen i Food Cultures & Enzymes voksede fra 144,3 mio. euro i samme kvartal sidste regnskabsår, hvor divisionens driftsoverskud lød på 50,4 mio. euro.

EBIT-marginen i kulturdivisionen endte i kvartalet på 31,7 pct. Der var ventet en overskudsgrad på 33,5 pct. blandt analytikerne. I samme periode for et år siden var overskudsgraden på 35 pct.

Organisk var divisionens vækst på 12 pct. i kvartalet mod forventningen om 8,6 pct. og 10 pct. i første kvartal 2016/17.

- Vi har haft en solid start på året med en organisk vækst i Food Cultures & Enzymes, der lå over vores forventninger. Salget af biobeskyttende løsninger udviser fortsat imponerende momentum, og det endda uden nogen væsentlig effekt af FreshQ-andengenerationsprodukterne, som vi lancerede i starten af regnskabsåret.

- Herudover introducerede vi ProKids, et innovativt produktkoncept til anvendelse i drikkeyoghurt for børn, og som indeholder vores probiotiske LGG-stamme, siger topchef Cees de Jong i en kommentar til regnskabet.

Chr. Hansen holder fast i sine forventninger til hele regnskabsåret 2017/2018. Dermed regner ingredienskoncernen stadig med at ramme en organisk salgsvækst på mellem 8 og 10 pct. og en driftsmargin, EBIT-margin, på omkring 28,9 pct., som var niveauet i 2016/17.

Aktieanalytikere adspurgt af Ritzau Estimates ventede forud for regnskabet en organisk vækst på 9,5 pct. og en EBIT-margin før særlige poster på 29,1 pct. for hele det skæve regnskabsår.