Chr. Hansens bakteriesats vokser hurtigere end ventet

Chr. Hansens erfaring med at dyrke bakterier i stor skala har vist sig attraktivt for selskaber, der forsker i, hvordan man kan bruge levende bakterier til medicin.

Arkivfoto: Chr. Hansens fabrik i Avedøre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Chr. Hansen vil ikke selv være en medicinalspiller men holde sig til at udvikle og dyrke bakterierne. Derfor har strategien været at indgå partnerskaber om arbejdet med menneskelige mikrobiom - altså kroppens tusindvis af mikroorganismer - og de partnerskaber er længere fremme end ventet, siger chef for sundhedsdivisionen Health & Nutrition, Christian Barker.

»Det har overrasket os, hvor hurtigt store farmaceutiske virksomheder og også biotek-startups er begyndt at køre fase-2 og fase-3 forsøg med terapeutiske produkter. Så den kommercielle efterspørgsel efter samarbejdspartnere har materialiseret sig hurtigere, end vi havde troet for to år siden«, siger Christian Barker.

Kan bidrage med produktion i stor skala

Chr. Hansen, der i årevis har dyrket eksempelvis kulturer til yoghurt og ost og også producerer kosttilskud, kommer blandt andet ind i billedet, når levende bakterier skal fra petriskålen og ind i en større produktion, forklarer han.

»Når virksomhederne skal ud at teste produkter i kliniske forsøg på mennesker, så er de nødt til at arbejde med en partner, der kan finde ud af at tage de her bakterier og lave dem til produkter, der er dokumenterede og kvalitetssikrede nok, til at man kan bruge dem i menneskelige forsøg og på sigt også kan bruge dem kommercielt. Og det er der vi kommer ind«, siger Christian Barker.

Når det ikke handler om farmaceutiske produkter men kosttilskud, er Chr. Hansen dog selv i gang med at udvikle næste generation af produkter, der er baseret på "dybere forståelse af de menneskelige mikrobionom", siger han.

Topchef Cees de Jong sagde på selskabets kapitalmarkedsdag tirsdag, at Chr. Hansen har en gylden mulighed for at blive en "true first" på området.

»Over tid er vi blevet nummer et i forhold til biologiske ingredienser til mejeriindustrien, vi er siden hen blevet nummer et til probiotika til kosttilskud, og det er så sandelig også vores ambition, at vi inden for det her område via samarbejde får en førerposition«, istemmer Christian Barker.

Vil øge investeringerne

Men ét er ambitionen om at blive nummer et, noget andet er indtjeningen og udgifterne forbundet med satsningen. Indtil videre bliver der investeret i området - sidste år lå investeringerne på samlet 5-7 mio. for projekter både inden for det menneskelige mikrobiom samt inden for plantebeskyttelse.

Investeringerne vil blive yderligere forøget i 2015/16, og indtjeningsmæssigt bliver området set som "mulighed".

»Det er alt for tidligt for os at komme med konkrete tal på vores forventninger. Men det, vi kan sige, er, at vi på en meget lille skala begynder at få lidt omsætning fra næste år fra partnerskaber. Men der går i hvert fald tre-fem år, måske også længere, før det bliver signifikant for os. Der er lange tidshorisonter og høj usikkerhed«, fastslår Christian Barker.

Også fødevareselskaber investerer i området med mikrobiotika. Det gælder eksempelvis Nestlé, der udvikler nye fødevareprodukter, der lægger sig et sted mellem medicin og mad.