Chr. Hansen sikrer sig adgang til tarmbakterier

Ingrediensvirksomheden Chr. Hansen har etableret et forskningskonsortium, som sikrer selskabet adgang til anerkendt biobank med menneskelige tarmbakterier og bringer ifølge topchef Cees de Jong Chr. Hansen et strategisk skridt foran konkurrenterne i kapløbet om at bruge menneskelige mikrober til medicin og ingredienser.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Chr. Hansen har etableret et forsknings- og udviklingskonsortium med universiteterne i Aberdeen i Skotland og Groningen og Wageningen i Holland med det formål at udvikle probiotiske produkter og medicinske behandlinger baseret på nogle af de trilliarder af mikrober som bor på og i menneskets krop.

Helt specifikt har Chr. Hansen focus på bakterier i tarmen, som selskabet håber at kunne bruge til at udvikle produkter, som kan helbrede mavetarm-sygdomme og metabolske sygdomme, som f.eks. diabetes.

Samarbejdet sikrer Chr. Hansen adgang til en anerkendt biobank, som er i gang med at registrere menneskelige tarmbakterier og sikrer selskabet kommercialiseringsrettighederne på vigtige bakteriestrenge.

Ifølge Chr. Hansens topchef Cees de Jong er der tale om en langsigtet, men vigtig strategisk investering, som blandt andet betyder, at der netop nu bliver bygget topmoderne forsknings- og udviklingslaboratorier til at håndtere bakterierne i selskabets hovedkvarter i Hørsholm.

”Chr. Hansen er meget tidligt ude, og der kommer ikke produkter ud af det i hvert fald de næste fem år. Men der er generelt stor interesse for området, og med samarbejdet sætter vi os i en rigtig god position i forhold til vores konkurrenter,” siger Cees de Jong til Business.dk.

”Chr. Hansen har de sidste 140 år været førende inden for gæringsteknologier, og vi har en af industriens stærkeste teknologiplatforme, når det gælder produktion af mikrober. Vi er meget fokuseret på at producerer kulturer og bruger baktier til det. Vi kan bruge denne platform til at udvide inden i en ny generation af mikrobiologiske platforme,” tilføjer Cees de Jong.