Chr. Hansen boss dæmper vækstforventningerne

Selvom ingredienskoncernen Chr. Hansen leverede en organisk vækst på 10 pct. i det netop afsluttede regnskabsår, er forventningen i det kommende år på 8-10 pct.

Hvis man ser på forventningerne til indtjeningen, regner Chr. Hansen i år med en overskudsgrad (EBIT) på mere end de 27,1 pct., som selskabet realiserede i det netop afsluttede regnskabsår. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dermed kunne det lyde en kende defensivt, men topchef Cees de Jong afviser dog, at forventningerne skal tolkes som værende konservative eller forsigtige.

- Vores langsigtede ambition er at have en organisk vækst på 8-10 pct. Vi havde et meget stærkt fjerde kvartal i det forgangne år, og det hjalp os med at nå 10 pct. i organisk vækst, siger han til Ritzau Finans.

- Og vi siger altid, at man ikke må dømme Chr. Hansen på et enkelt kvartal. Næste år vil vores dyrefoder-segment være ramt i de første to kvartaler, og det vil ramme væksten, siger Cees de Jong med henvisning til en stor kunde, som Chr. Hansen mistede i sidste kvartal.

Derudover peger han på, at der fortsat er et langsomt skift mod naturlige farver hos de store føde- og drikkevareselskaber i USA, som er potentielle kunder hos Chr. Hansen.

- Det kommer til at tage tid. Vi vil formentlig se et skifte i slutningen af 2016, men det vil altså ikke være i vores regnskabsår, siger Cees de Jong.

- Derudover har vi i det forgangne år draget fordelt af en stigende osteproduktion. Og lad os nu se, hvordan det udvikler sig i år. Så jeg vil ikke kalde det defensive forventninger, men realistiske forventninger, siger Chr. Hansen-topchefen.

Hvis man ser på forventningerne til indtjeningen, regner Chr. Hansen i år med en overskudsgrad (EBIT) på mere end de 27,1 pct., som selskabet realiserede i det netop afsluttede regnskabsår.

Det vil blandt andet være en udvidelse af selskabets produktionsanlæg på fabrikken i Avedøre, som har gjort produktionen mere skalerbar, der vil være med til at drive væksten i overskuddet.

Cees de Jong siger dog, at det kommer til at tage mere tid, inden effekten af udvidelsen vil slå 100 pct. igennem på bundlinjen.

- Det vil formentlig tage os hele det næste år at opnå den fulde effekt af udvidelsen. Det har helt klart hjulpet vores marginer i fjerde kvartal, men det kræver hele næste år at nå det niveau, som vi har planlagt, siger Cees de Jong, der ikke vil sige, hvor meget udvidelsen konkret betyder for forbedringen af overskudsgraden.

Cees de Jong peger derudover på, at selskabet i år har draget stor fordel af, at det kører med europrisliste, hvilket vil sige, at kunderne altid bliver faktureret i euro.

- Man skal være opmærksom på, at der er en række forhold, som kan påvirke vores resultater. Det gælder blandt andet vores evne til at fastholde eurobaserede priser, siger han.

En lang række lande i Sydamerika og Asien har i de seneste måneder været ramt af markante valutasvækkelser, efter at Kina i starten af august devaluerede sin valuta, yuan.

Det har dermed ikke direkte konsekvens for Chr. Hansen, men de store valutasvækkelser kan betyde, at priserne kan blive justeret, hvilket kan ramme ingredienskoncernens vækst og indtjening.

- I år har europriserne hjulpet os med at få en god vækst, og så må vi se, hvorvidt vi kan være i stand til at fastholde dem.

- Men man skal være opmærksom på, at langt de fleste af vores produkter kun udgør 1-2 pct. af omkostningerne hos vores kunder, så vi har noget plads at gøre godt med. Men det er klart, at der er en grænse for, hvor meget en kunde i et givent land kan klare, siger Cees de Jong.