Chokoladegigant vil købe dyrehospitaler for mange milliarder

Et af verdens største fødevarekonglomerater, amerikanske Mars Inc., vil nu købe kæde af dyrehospitaler for godt 64 mia. kr.

Foto: STEFAN WERMUTH

En af årets foreløbigt største virksomhedshandler globalt er ved at tage form. Og det er en lidt overraskende en af slagsen. Det amerikanske familieejede chokoladeimperium Mars Inc. prøver nu at købe amerikanske VCA, der er selskabet bag en kæde på næsten 800 dyrehospitaler.

Mars er kendt for den ikoniske Mars-bar, og er også selskabet bag globalt kendte chokolademærker som M&M’s, Snickers, Milky Way, Twix og Bounty. Men derudover ejer Mars-familien også nogle af verdens største brands inden for mad til kæledyr, nemlig Pedigree, Whiskas og Royal Canin, og det er i denne del af konglomeratet, kaldet Mars Petcare, at VCA skal passe ind, skriver New York Times.

Ifølge avisen er Mars-familien blevet enige med bestyrelsen i børsnoterede VCA om en pris på 93 dollar per aktie i VCA, svarende til en præmie på 31 pct. i forhold til lukkekursen i fredags. Det svarer til en samlet pris på 54 mia. kr. ud fra den aktuelle dollarkurs. Men med gælden i VCA, som Mars også overtager, løber den samlede pris op i godt 64 mia. kr.

Nu skal aktionærerne i VCA så tage stilling til buddet, og det samme gælder konkurrencemyndighederne i USA.

Buddet på VCA kommer få måneder efter, at Mars købte Warren Buffet ud af tyggegummivirksomheden Wrigleys for et milliardbeløb. Mars og Buffet havde ejet Wrigleys sammen siden 2008.

Mars har rødder tilbage til 1911, hvor Frank C. Mars begyndte at lave chokolade hjemme i sit køkken i Tacoma i staten Washington, men det var sønnen Forrest Mars der siden gjorde virksomheden stor og ekspanderede ud over landets grænser. I dag beskæftiger Mars flere end 80.000 medarbejdere og er repræsenteret i 78 lande verden over.