Chokfyringer af danske topadvokater

De store advokathuse har været tvunget til at fyre advokater i hidtil uset omfang, da der er kommet færre arbejdsopgaver efter krisen.

" Vi har indgået fratrædelsesaftaler med otte advokater. Det gjorde vi i første kvartal, hvor vi oplevede en afmatning i sagstilgangen," siger ledende partner Peter Appel fra advokatfirmaet Gorissen Federspiel. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

De største advokathuse har været ramt af hidtil usete fyringsrunder gennem foråret. Især Kromann Reumert, Plesner og Gorrissen Federspiel har været tvunget til at skille sig af med et større antal advokater. Flere af dem har aldrig tidligere været gennem så mange fyringer, der kommer efter et stort fald i aktiviteten.

»I øjeblikket får vi løbende sager ind hver uge med fyringer i advokatsektoren. Der er langt flere afskedigelser end tidligere, og der er helt klart tale om en stor stigning,« siger Helene Rafn, der er lønforhandlingschef i fagforbundet DJØF.

Branchen har ikke tidligere haft så mange afskedigelser, der kommer efter advokathusene oplevede stor fremgang under den finansielle krise. Her skabte konkurser og andet krisearbejde travlhed på de store advokatkontorer. Det fulgte efter en periode, hvor der op til krisen havde været meget at lave med bl.a. store virksomhedshandler.

Et vink med en vognstang

Men i slutningen af sidste år skiftede markedet, og branchen oplevede, at der kom langt færre sager. I de to første måneder af 2013 viser tal fra brancheforeningen Danske Advokater, at advokathusenes samlede omsætning faldt med mere end en halv mia. kr. eller over 30 pct. 

Helene Rafn kan ikke præcist sige, hvor mange afskedigelser, der er tale om. Nogle af de fyrede har fået job andre steder, og DJØF får derfor ikke kendskab til alle afskedigelser. Men hun siger, at fyringer især har ramt de største steder.

»Det er især blandt de ti største advokathuse. Det begyndte omkring juletid, og vi har set afskedigelser flere steder siden,« siger Helene Rafn.

Vurderingen på markedet er, at de store advokathuse som Kromann Reumert og Ples- ner kan have afskediget eller bedt otte-ti pct. af deres advokater om at finde andet arbejde. Men de ønsker ikke selv at sætte tal på.

»Vi ansætter løbende folk, og vi er vant til, at mange forlader os. Men i et marked, der er stagnerende, har vores advokater ikke forladt os i samme tempo som før. Derfor har vi måttet opsige nogen i foråret,« siger Nicolai Ørsted, ledende partner hos advokathuset Plesner. BME

Heller ikke Kromann Reumert vil fortælle hvor mange advokater, der er fyret. Typisk får advokaterne at vide, at de ikke har en fremtid i advokathuset. De vil derfor ofte selv søge væk for at undgå en opsigelse.

»I nogle tilfælde har vi været nødt til at sige folk op, fordi der skal være en endedato på, hvornår man skal finde sig et nyt job. I de fleste tilfælde finder de sig et nyt job, men sker det ikke, må man fratræde uden at have et nyt job,« siger ledende partner Claus Juel Hansen fra Kromann Reumert.

Færre og færre sager

Både Plesner og Kromann Reumert ansætter 20-30 nye fuldmægtige hvert år. Det gør advokathusene for at få et rekrutteringsgrundlag til at finde kommende partnere. Det har før været muligt at få plads til nye ansatte, fordi en del advokater før selv forlod de store advokathuse.

»Det er ikke gået lige så let som tidligere år, fordi der er færre job ude omkring. Mange af vores ansatte går videre ud i erhvervslivet og får job der. Men der har ikke været slået helt så mange job op på det seneste. Derfor kan det være sværere at komme videre på en naturlig måde,« siger Claus Juel Hansen.

De fire store advokathuse i Danmark er Plesner, Kromann Reumert, Gorrissen Federspiel og Bech-Bruun. Bech-Brunn har ikke været gennem afskedigelser, mens Gorrissen Federserspiel har måttet opsige otte advokater, hvilket er fem-seks pct. af advokathusets samlede antal advokater.

»Vi har indgået fratrædelsesaftaler med otte advokater. Det gjorde vi i første kvartal, hvor vi oplevede en afmatning i sagstilgangen. Det er ikke noget, vi har gjort før,« siger Peter Appel, ledende partner hos Gorrissen Federspeil.

Han siger, at krisen var gode år for advokaterne, men, at de store huse nu mærker tilbagegang.

»Krisen gav arbejde til advokater lige da den kom, men det løjer af på et tidspunkt. En lavkonjunktur rammer advokatbranchen senere, fordi advokater begynder at få travlt med det, der kommer ud af lavkonjunkturen, typisk inden for insolvens, konkurs og rekonstruktion,« siger Peter Appel, som ikke vurderer, at Gorrissen Federspiel vil afskedige flere.

»Sådan som situationen er nu, mener jeg ikke, at der kommer flere fratrædelser. Da vi gjorde det, var det én gang for alle. Selvfølgelig kan man aldrig give garantier. Men alt andet lige, kan jeg ikke forestille mig, det sker igen,« siger Peter Appel.

Også Plesner vurderer, at markedet er forbedret i de seneste måneder.

»Vi tror, at vi er gennem de tilpasninger, som vi skal. Baseret på de senere måneder ser vi optimistisk på fremtiden,« siger Nicolai Ørsted.

Heller ikke Kromann Reumert forventer flere afskedigelser.