Chokerende stort fald i forbrugernes tillid

Forbrugertilliden i Danmark faldt overraskende til bare 2,9 i december fra 6,1 måneden før, og forbrugertilliden er dermed på det laveste niveau i Danmark i fire år.

Det store fald kommmer som en overraskelse for Jakob Legård Jakobsen, der er seniorøkonom i Nykredit.

- Vi er overrasket over det markante fald i forbrugernes optimisme. Godt nok er der megen debat om risikoen for overophedning, besværligheder på boligmarkedet og international likviditets- og kreditkrise, siger Jakob Legård Jakobsen.

- Vi er tilbøjlige til at tolke dagens tal som en enlig svale - vi tror ikke på, at det er indgangen til en periode, hvor tillidsindikatoren fortsat falder og ryger i negativt. På den anden side skal man naturligvis også have respekt for, at husholdningerne vurderer, at det strammer mere til end hidtil. De kommende måneders udvikling på bolig- og arbejdsmarkedet samt i den internationale finanskrise bliver efter vores vurdering vigtige pejlemærker for den kommende tids udvikling i forbrugertilliden, lyder vurderingen fra Jakob Legård Jakobsen.

Analytikere havde ventet, at tilliden var faldet til indeks 5,0 i december, viste medianen af fire estimater, som RB-Børsen har indsamlet. Deres gennemsnit viste et indeks på 4,9, og estimaterne lå mellem 3,0 og 6,5.

- Faldet i den samlede indikator skyldes især to forhold: For det første er vurderingen af Danmarks økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden mindre positiv end i november, og for det andet er forventningen til Danmarks økonomiske situation om et år sammenlignet med i dag nu negativ, skriver Danmarks Statistik.

RB-Børsen