Chokdom åbner for stort høreapparatbryllup i Europa

En overraskende dom fra den tyske Højesteret fastslår, at det var forkert af Tysklands konkurrencemyndigheder at blokere for salget af GN Resound i 2007. Dermed åbnes ballet for massiv konsolidering på markedet for høreapparater.

Foto: Keld Navntoft
I april 2007 forbød de tyske konkurrencemyndigheder at GN Store Nord solgte sin høreapparatdivision til schweiziske Sonova for 15 milliarder kr. Begrundelsen var, at Sonova, danske William Demant og Siemens tilsammen ville øge deres andel af det tyske marked for høreapparater fra 80 til 90 pct., hvis Sonova overtog GN Resound.

Salgsplanerne blev droppet, da GN og Sonova tabte sagen mod konkurrencemyndighederne ved en lavere domstol, men alligevel valgte parterne af principielle grunde at appellere afgørelsen.

Og nu har den tyske Højesteret, ifølge nyhedsbureauet Bloomberg, givet konkurrencemyndighederne et svidende nederlag og sagt, at der ikke var grundlag for at nægte salget af GN Resound.

Dermed åbnes ballet for en massiv konsolidering af det europæiske marked for høreapparater. Umiddelbart vurderer aktiehandlere at GN Store Nord nu kan sælge Resound for otte til ti milliarder kr., sammenlignet med en samlet markedsværdi for GN på knap otte milliarder kr.

Samtidig er Siemens i gang med at sælge deres høreapparatdivision. Hidtil har blandt andre William Demant blankt afvist at ville købe divisionen, men det kan der blive lavet om på, hvis der nu bliver mulighed for at konsolidere branchen videre, end hvad de tyske konkurrencemyndigheder ellers mente.

GN-aktien steg umiddelbart op til 9,2 pct. på nyheden, men har bedt Fondsbørsen om at suspendere aktiehandlen, mens man forbereder en meddelelse. Aktien har været suspenderet siden kl. 9.18.