Chiprekord giver teknologibranchen håb

Den amerikanske chipproducent Intel leverer rekordregnskab. Det ses som en strømpil for, at teknologibranchen er på vej ud af krisen.

Teknologibranchen er ved at træde ud af finanskrisens skygge igen - her Intels topchef, Paul Otellini, i silhouet. Foto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Se efter chippen - den fortæller alt om økonomien.

Det har længe været en tommelfingerregel, at regnskaberne fra computerchipproducenten Intel er et pejlemærke for, hvordan det går hele IT-branchen. Og det gør det.

Virksomhederne åbner igen pengepungen

Intel leverede sent tirsdag et tredjekvartalsregnskab med en nettoindtægt på 59 procent mere end for et år siden og en omsætning, der er 18 procent større. Det er langt over analytikernes forventninger og viser, at forbrugernes appetit på nye computere fortsat er betragtelig. Men navnlig virksomhederne er igen begyndt at investere solidt i teknologi.

Mange har været nervøse for, at efterårskvartalet ville falme som bladene på træerne. Det skete ikke. Omsætningen voksede til 11,10 milliarder dollars, selv om Intel i august dæmpede forventningerne noget. Antallet af ansatte er vokset med 1.300 til 81.700.

»Intels tredjekvartalsregnskab har sat rekord i omsætning og indtægt,« fastslog topchef Paul Otellini.

I 80 procent af alle PCer

Intels chips sidder i omkring 80 procent af samtlige PCer i verden. Det giver Intel en dyb indsigt i, hvad de største computerfabrikanter har på tegnebrættet, og hvor store mængder de forventer at sælge. Derfor følges Intel ekstra nøje, også fordi det er det første af de store teknologiselskaber, der aflægger regnskab.

Intels konkurrent, AMD, kommer med regnskab i morgen, torsdag.

PC-branchen har været igennem de værste halvandet år nogen sinde som følge af finanskrisen og den usikkerhed, som den har skabt. Salget er blevet båret af de ultrasmå og prisbillige mini-PCer, men også det er ved at ebbe ud.

Topchef: Lyse udsigter

Paul Otellini ser fortsat en sund, global efterspørgsel på alle former for elektronik, og Intel forventer selv at nå en omsætning på mellem 11,0 og 11,8 milliarder dollars i fjerde kvartal, der traditionelt er højsæson for alt, der kan sættes strøm til, på grund af julen.

»Lige nu er der en ret sund tilstand, og jeg forventer ikke, at det vil ændre sig særligt i 2011,« sagde Paul Otellini.

Intel, der har 42 år på bagen, har udvidet forretningen for også at komme ind på det lukrative mobilmarked. I august blev IT-sikkerhedsfirmaet McAfee købt for 7,68 milliarder dollars. Halvanden uge senere købte Intel det tyske Infineon Technologies AG, der laver chips til Apples iPhone-telefon, for 1,4 milliarder dollars.

Tavlecomputere udvider markedet

Paul Otellini forventer også at få et solidt fodfæste i den nye strøm af håndholdte tavlecomputere, som netop nu myldrer frem.

»Vi tror, at tavlecomputere, ligesom mini-PCer, vil udvide det overordnede computermarked,« sagde han og roste Apple for at have gjort »et fremragende stykke arbejde« med at genopfinde denne kategori af computere.