Chipkartel står til milliardbøde

Ni producenter af hukommelseschips, heriblandt Samsung og Toshiba, ventes at få en milliardstor bøde af EU onsdag for at presse priserne op i fællesskab.

Samsung er verdens største producent af flashhukommelseschips - og nu i EUs søgelys. Foto: Truth Leem, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ni af verdens største producenter af hukommelseschips ventes onsdag at blive dømt for at have aftalt priser med hinanden for dermed at presse kunderne til at betale mere end nødvendigt.

EU-Kommissionen vil i morgen dele bøder ud til de ni selskaber, som blandt andre tæller Samsung Electronics og Hynix Semiconductor - verdens største og næststørste producent af de små flashhukommelseschips. Desuden står Elpida Memory Inc., NEC Electronics Corp., Hitachi Ltd., Toshiba Corp., Mitsubishi Electric og Nanya Technology til at betale ved kasse et, skriver nyhedsbureauet Reuters, der citerer flere anonyme kilder i EU-landskabet.

10 procents rabat

Den samlede bøde angives at ville løbe op i 300 millioner euro (2,2 milliarder kroner). Den kunne være blevet endnu højere, men nye kontroversielle regler giver selskaber, der vedkender sig anklagerne, 10 procents rabat.

Selskabet Micron Technology går fri, fordi det sladrede om priskartellet.

EUs konkurrencekommissær, spanieren Joaquin Almunia, vil ifølge Reuters kilde fortælle om bøderne på et pressemøde onsdag formiddag.

Smæk til Microsoft og Intel

EU er tidligere slået hårdt ned på teknologigiganter for at ødelægge konkurrencen. IT-giganten Microsoft fik således i 2004 den hidtil største bøde på 497 millioner euro (3,7 milliarder kroner) for at væve sine egne programmer så tæt sammen med styresystemet Windows, at konkurrenter havde svært ved at komme til. Gigantbøden blev dog overgået, da chipproducenten Intel sidste år blev dømt til at betale 1,06 milliarder euro (7,89 mia. danske kroner) for at betale PC-producenterne for at sætte en vis mængde Intel-chips i deres computere og dermed sikre Intel en solid markedsandel.