Chile er Latinamerikas mønsterelev

Økonomisk duks. A.P. Møller-Mærsk bygger ny fabrik i et af Latinamerikas mest velstående lande.

Verdens største containerskib, Mærsk Line. Fold sammen
Læs mere
Foto: INGO WAGNER

Den chilenske økonomi har de seneste mange år oplevet pæn succes, og landet skiller sig ud fra mange af de andre sydamerikanske lande, der i øjeblikket kæmper med faldende råvarepriser.

Landet langs Sydamerikas vestlige kyst nyder samtidig godt af en åben økonomi med flere frihandelsaftaler.

»Chile er det land i Latinamerika, som klarer sig bedst. Problemet for Brasilien, Argentina og andre latinamerikanske lande er blandt andet, at de ikke har så åbne økonomier som Chile,« siger Bernado Javalquinto, chilensk økonom, der har arbejdet for blandt andet Verdensbanken og ved University of Maryland i USA.

Chiles økonomi er stærkt afhængig af den store eksport af kobber. Landet producerer mere end tre gange så meget som Kina, der er verdens næststørste kobberproducent. Og selv om kineserne selv udvinder kobber, efterspørger Kina selv metallet, og Kinas økonomiske omstilling har også gjort ondt i Chile. Det betød, at Chiles BNP-vækst faldt til 1,9 pct. i 2014 fra 4,3 pct. året før. Chiles bruttonationalprodukt var i fjor på 15.230 dollar pr. indbygger – det tredjehøjeste tal på hele det amerikanske kontinent kun overgået af USA og Canada. Forventningen er, at BNP-væksten i år vil vise en fremgang på 2,9 pct. i år.

»Regeringen bruger mange penge på blandt andet infrastruktur, og vi forventer, at det vil være med til at forbedre økonomien inden for de næste to år,« siger Bernado Javalquinto.

Lav inflation og mange handelsaftaler

Chile, der blev selvstændigt fra Spanien i 1810, har oplevet en bedre økonomi, siden den brutale militærdiktator Augusto Pinochet gik af i 1990. Landet blev i 2010 det første sydamerikanske land, som kom med i den økonomiske samarbejdsorganisation OECD.

Chile kæmper dog fortsat med stor fattigdom og er det mest ulige land i OECD. I et forsøg på at trække nogle af chilenerne ud af fattigdommen kom regeringen i 2014 med en uddannelsesreform, der med tiden skal løfte flere af landets indbyggere ind i mellemindkomstgruppen.

De faldende råvarepriser, der har ramt andre latinamerikanske lande hårdt, har haft en mindre effekt i Chile. Som det eneste land i området tiltrak Chile flere investeringer fra udlandet i 2014 end året før.

Det er blandt andet en del af den udvikling, som har fået A.P. Møller-Mærsk til at placere en ny containerfabrik tæt på hovedstaden, Santiago.

»Chile har mere styr på sin økonomi, og inflationen er forholdsvis lav i forhold til de øvrige lande i Latinamerika. Chiles fordel er blandt andet, at det er et af de lande, som har flest frihandelsaftaler,« siger Brian Nielsen, operativ direktør i Maersk Container Industry.

Den nye fabrik kommer til at koste næsten 1,4 mia. kr. og vil i begyndelsen beskæftige flere end 1.000 ansatte.