Chefskifte skal trække Vestas ud af mørket

Midt i krisen ser investorer og ansatte i Vestas formandens afsked som en ny start. Blodbadet på chefgangen blev iværksat efter interview i Berlingske søndag

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske vindmøllegigant Vestas har taget første skridt mod at genvinde tabt styrke. Der skal godt nok findes ny formand, ny næstformand og ny driftsdirektør, men såvel medarbejdere som investorer ser det som et vendepunkt efter lang tids krise, der har barberet selskabets værdi med 90 pct. på to år.

»Der er behov for en ny stærk ledelse i Vestas så hurtigt som overhovedet muligt, for selskabet er lige nu i kaos og tæt på at være handlingslammet. Men på den lange bane er det en fordel for Vestas, at man nu har taget et opgør med den gamle ledelse og med den fejlslagne strategi, den har fuldt,« lyder det fra Vestas-analytikeren Julien Desmaretz fra investeringsbanken Bryan Garnier & Co.

Gårsdagens farvel til bestyrelsesformand Bent Carlsen og ledende medarbejdere skete efter pres fra store danske investorer. De trådte for alvor sammen efter et interview i søndagens Berlingske, hvor Bent Carlsen mellem linjerne fortalte, at han havde tænkt sig at blive.

»Det er blevet kommunikeret klart, at vi er en række af investorer, der ikke støttede et genvalg af formanden. Færdig, punktum, finale. Det har ikke kunnet misforstås,« siger Carsten Leth, chef for forvaltningen af danske aktier i Nordea Investment Management. Samme melding kommer fra ATP, der har været tovholder i samlingen af de utilfredse investorer, der også tæller Maj Invest, ligesom Danske Invests formand, Jørn Ankær Thomsen, har spillet en rolle.

Investorerne måtte dog i går se deres Vestas-aktier dratte yderligere 14 pct. efter et regnskab med dystre forventninger til 2012. Alligevel vejrer de nu morgenluft for selskabet med udsigten til en ny bestyrelse. Den samme holdning gør sig gældende blandt ledende Vestas-medarbejdere, der fortæller, at det netop er så drastiske tiltag, der er behov for, og de karakteriserer dagen i går som »en rigtig god dag for Vestas«.