Cheføkonom: Priserne på lejligheder i København kan sagtens falde med 10 eller 20 procent

Massive prisfald er ikke usandsynligt i landets hovedstad, mener cheføkonom i Dansk Erhverv.

Udviklingen begynder så småt at smitte af i hele landet, hvor huspriserne fra juni til juli i år er steget med 1,6 procent, mens lejlighedspriserne er steget med 1,4 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Lav rente, demografi og stigende lønninger har sendt boligpriserne i København på himmelflugt.

Udviklingen begynder så småt at smitte af i hele landet, hvor huspriserne fra juni til juli i år er steget med 1,6 procent, mens lejlighedspriserne er steget med 1,4 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Prisstigningerne har banket friværdien i vejret for tusindvis af danskere, men nu drypper cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian, malurt i bægeret.

»Vi har længe udtrykt en vis bekymring for prisudviklingen på ejerlejligheder – særligt i København. Den bekymring gøres naturligvis ikke mindre af, at prisstigningerne fortsætter med at være noget højere end inflationen. Om det er en boble er svært at sige, men hvis renterne begynder at stige, så kan priserne på lejligheder i København sagtens falde med både 10 og 20 procent,« siger Steen Bocian.

Det er blot tre uger siden, at nationalbankdirektør Lars Rohde ligeledes advarede mod en overophedning i form af en boligboble på det københavnske boligmarked.

«Udviklingen giver grund til bekymring,« sagde nationalbankdirektør Lars Rohde på et pressemøde.

Men uroen har tilsyneladende ikke påvirket de danske boligkøbere. Antallet af fremvisninger af huse steg ifølge Homes fremvisningsindeks med 2,2 procent fra august til september, mens antallet af fremvisninger af ejerlejligheder faldt med 1,1 procent i samme periode.

Steen Bocial mener ikke, at det er »ønskværdigt med store udsving på boligmarkedet«, og han ønsker derfor, at den nye model af ejendomsbeskatning, som regeringen fremlægger i dag, kan være med til at lægge en dæmper på både prisstigninger og prisfald.

»Det kunne eksempelvis ske ved at ejendomsværdiskatten blev opkrævet med en fast procentsats af boligernes værdi frem for som nu et fast beløb i kroner og øre. Der er dog afgørende, at den nye skattemodel ikke giver ny økonomisk usikkerhed til boligejerne,« siger Steen Bocian.