Chefer tror på fredning af den danske realkredit

Der er for mange gode argumenter imod at indføre strenge kapitalkrav til realkredit, vurderer topchefer.

»Jeg tror, at man lander det her med en respekt for det danske realkreditsystem i en eller anden form. Det er vigtigt, at vi viser facts; lave tabsprocenter, at vi har et institutionelt setup, og så alt det omkring – såsom et supereffektivt system til tvangsauktioner og inddrivelse af gæld. Så jeg tror, at det her finder en fornuftig løsning,« siger Peter Lybecker, adm. direktør for Nordea Bank Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske realkreditsystem er så stærkt og solidt bygget, at vi slipper for at blive pålagt skrappe kapitalkrav fra EU-Kommissionen. Det vurderer flere topchefer fra den danske bank- og realkreditsektor.

»Jeg tror, at man lander det her med en respekt for det danske realkreditsystem i en eller anden form. Det er vigtigt, at vi viser facts; lave tabsprocenter, at vi har et institutionelt setup, og så alt det omkring – såsom et supereffektivt system til tvangsauktioner og inddrivelse af gæld. Så jeg tror, at det her finder en fornuftig løsning,« siger Peter Lybecker, adm. direktør for Nordea Bank Danmark.

Sektorens brancheorganisationer, der i øjeblikket lobbyer for sagen, har ellers talt om, at sektoren risikerer at skulle finde yderligere 130 mia. kr. i kapital for at leve op til de kommende krav. Men det vil gå ud over væksten i samfundet, og derfor sker det ikke, siger Carsten Tirsbæk, adm. direktør i BRFkredit.

»Det mest ekstreme forslag, man kunne forestille sig, vil da kunne gøre voldsomme ting – også på priserne. Jeg tror bare ikke, at det er der, vi ender. For der er ingen tvivl om, at det, der er på agendaen i hovedstæderne, er vækst. Og med et Basel-forslag, der går meget langt, kan man frygte, at man giver afkald på en masse vækst, fordi finansinstitutionerne kommer til at hæve priserne markant. Så jeg tror ikke på, at det kommer til at ske,« siger Carsten Tirsbæk.

Også Lars Krull, seniorrådgiver på Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet, har tidligere nedtonet frygten i forhold til beregningerne på de 130 mia. kr.

»Det her svarer til, at man regner på, hvor høj vandstanden vil være, hvis al is på Nordpolen og Sydpolen smelter samtidig. Så vil vi da være i enorme problemer, men hvad er sandsynligheden for, at dette sker? Hvis vi får de her høje prisstigninger og kapitalkrav, så er det slut med dansk realkredit,« har Lars Krull tidligere sagt.