Chefen tøede daggamle kyllinger op i Havarikommissionens personalekøkken

Havarikommissionens chef, Martin Puggaard, havde sin hund gående på myndighedens område, hvor han også havde opstillet en fryser med daggamle kyllinger til foder. Sagen om kyllingerne udviklede sig til at blive en del af et internt opgør i statens uafhængige vagthund inden for fly- og togsikkerhed.

Havarikommissionens chef, Martin Puggaard, havde sin hund gående på myndighedens område, hvor han også havde opstillet en fryser med daggamle kyllinger til foder. Sagen om kyllingerne udviklede sig til at blive en del af et internt opgør i statens uafhængige vagthund inden for fly- og togsikkerhed. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frosne, daggamle kyllinger med næb, dun og hele molevitten, der var blevet lagt til optøning i personalekøkkenet, blev en del af et opgør mellem Havarikommissionens chef, Martin Puggaard, og medarbejderne i statens uafhængige sikkerhedsvagthund.

Martin Puggaard har siden 2011 afskediget fire erfarne havariinspektører for samarbejdsproblemer, uegnethed og illoyalitet. Tre af sagerne endte i retten, hvor to af de fyrede inspektører har fået rettens ord for, at deres fyringer var uberettigede.

De frosne kyllinger i personalekøkkenet spillede en rolle i den tredje retssag, som den fyrede havariinspektør Søren Groth tabte i juli i år. Af dommen fremgår det, at Martin Puggaard havde lagt kyllingerne til optøning, fordi det var foder til hans hund, som gik i en hundegård, der var blevet etableret på Havarikommissionens område.

En af kontorassistenterne fandt kyllingerne så uhygiejniske, at hun påtalte det over for Søren Groth, der dengang var Havarikommissionens arbejdsmiljørepræsentant. Ifølge dommen havde Martin Puggaard også en uind­registreret campingvogn stående på arbejdspladsen samt tre motorcykler og en fryser til kyllingerne.

Søren Groth tog som arbejdsmiljørepræsentant billeder af det hele, som han ville sende til tillidsmanden. I stedet kom han ved en fejl til at sende billederne til Martin Puggaard, som ifølge dommen efterfølgende overfusede Søren Groth verbalt på hans kontor. Ifølge Søren Groths forklaring i retten slog episoden skår i samarbejdet med chefen.

Ledelsen i Havarikommissionen beskyldte Søren Groth for at bruge sin position som arbejdsmiljørepræsentant til at obstruere og blokere for konstruktiv dialog, og i 2014 blev Søren Groth fyret.

Kommissionens chef, Martin Puggaard, bekræfter i et interview med Berlingske, at han tøede kyllinger op i frokoststuen:

»Det er rigtigt, at jeg har haft en pose liggende med nogle ting, mens jeg har lavet min frokost klar, hvor jeg blev afbrudt af en telefon og måtte lade tingene ligge. Jeg har haft en hund, som løb med mig på job, og derfor havde jeg en transportabel løbegård hernede. Vi var flere, som indimellem havde hund med på arbejde dengang,« fortæller han og tilføjer:

»Vi har ikke tidligere haft problemer med personlige effekter på arbejdspladsen, og vi har praktiseret frihed under ansvar. Eksempelvis har folk haft deres vinterdæk opmagasineret hernede, og disse muligheder har været ens for alle i Havarikommissionen. Men efter at det blev rejst som et problem, har vi lavet klare retningslinjer for eksempelvis opbevaring af personlige effekter på arbejdspladsen,« siger Martin Puggaard.

Berlingske har den seneste uge bragt en række artikler om voldsomme interne problemer hos Havarikommissionen, der skal undersøge havarier, ulykker og hændelser inden for luftfart og togdrift i Danmark.

Martin Puggaard mener, at balladen om kylling­erne i virkeligheden handler om noget andet:

»Jeg mener, at det er et røgslør over, hvad det her reelt handler om. Nemlig at nogle mener, at deres fyringer var usaglige og derfor er gået til domstolene.«

Har al den her ballade fået dig til at overveje dine evner som chef?

»Jeg forholder mig til, hvad der er sagt under retssagerne. Har jeg overholdt de retningslinjer, som jeg skal? Jeg har en god fornemmelse, og jeg mener, at jeg har gjort, som jeg skulle.«

Du har ikke overvejet at sige farvel til jobbet?

»Jeg vil sige, at jeg stadig synes, at det er sjovt at gå på arbejde, og at Havari­kommissionens formål er anerkendelsesværdigt. Men selvfølgelig gør det indtryk, når folk ikke trives, eller når jeg bliver beskyldt for forskellige ting og sager.«

Søren Groths advokat, Karoly Nemeth, har anket afgørelsen fra Københavns Byret om fyringen til landsretten. Samtidig har Transport- og Bygningsministeriet anket afgørelserne i de to sager, hvor de fyrede havariinspektører fik medhold i, at deres fyringer var uberettigede.