Chef flyttet efter nej til aftale

Ledende medarbejder nægtede at godkende fem teleselskabers fordeling af nye supermobilnet.

Den svenske Post- och Telestyrelse mistede en ledende medarbejder, da styrelsen godkendte en aftale mellem fem store teleselskaber - en aftale, som nu er kendt ulovlig. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ledende medarbejder forlod pludselig sin stilling, da han skulle blåstemple den fordeling, som fem store teleselskaber havde lavet af de kommende supermobilnet.

Johan Mårtensson var frem til januar i år chef for tildeling af frekvenser i Sveriges svar på IT- og Telestyrelsen, Post- och Telestyrelsen. Men han forlod pludselig sit hverv, fordi han var uenig med sin ledelse, der ønskede at godkende den måde, som teleselskaberne selv havde fordelt frekvenserne til det kommende 4G-mobilnet mellem sig.

Det skriver den svenske nyhedstjeneste Realtid.se.

Ulovlig aftale

Den svenske konkurrencestyrelse, Konkurrensverket, kaldte tidligere på ugen fordelingen for ulovlig, selv om den netop var blevet blåstemplet i Post- och Telestyrelsen.

Johan Mårtensson ønskede at gennemføre en auktion, sådan som der også lægges op til at gøre i Danmark i begyndelsen af 2010, men snart efter var han forflyttet til en uspecificeret stilling i styrelsen.

15-årige aftaler

Teleselskaberne TeliaSonera, Tele2, Telenor, Tre og Swefour delte mobilfrekvensen på 900 MHz-båndet mellem sig, og efterfølgende gav PTS dem 15-årige licenser til at bruge denne frekvens til opbygning af et nyt og langt hurtigere mobilnet baseret på den såkaldte LTE-teknologi (Long Term Evolution), som har fået øgenavnet 4G. LTE-teknologien giver en teoretisk datahastighed på op til 150 megabit i sekundet, hvor en god dansk hjemmeforbindelse til Internet er på fire megabit i sekundet. Farten vil dog afhænge af antallet af brugere og afstanden til nærmeste mobilmast.

»Markedsdeling er en type af overtrædelse, som anses for at være særligt alvorlig,« skriver Konkurrensverket.

EU-Kommissionen er gået ind i sagen og skal have svar fra den svenske regering senest i midten af oktober.