Checken får dødsstødet

I 2016 er det slut med at udstede check i én bank og indløse den i en anden. Bankerne stopper checksamarbejdet, og den værdifulde papirlap er varslet en snarlig død.

Snart er det slut med at anvende check i forskellige banker. De elektroniske løsninger udgør de sidste søm i checkhæftets kiste.
Læs mere
Fold sammen

Antallet af udstedte check er siden midt 80erne faldet fra over 200 millioner til cirka 1 million i første halvår af 2015.

Samtidig har de faste omkostninger ved håndteringen af check ikke rykket sig, og dermed er stykprisen kun steget og steget.

Nu er grænsen nået. Som en konsekvens heraf stopper bankerne checksamarbejdet, oplyser Finansrådet.

»Vi har været i dialog med en række organisationer forud for beslutningen om at ophøre checksamarbejdet. I forhold til udfasningen er de afgørende faktorer, at der er en tilpas udfasningsperiode og gode alternativer,« siger Finansrådets vicedirektør Louise Mogensen.

Ved udgangen af 2016 er det ikke længere muligt at indløse en check i en anden bank end den, der har stået for udstedelsen. Ophøret er først sat til 2016, sådan at brugere af check har god tid til at finde et alternativ.

Det vil stadig være muligt at udstede og indløse check indenfor den samme bank, men samarbejdet vil bestemt ikke være med til at fremme brugen af check, mener Louise Mogensen.

»Jeg tror vi vil se udviklingen fortsætte, og at brugen af check vil blive stadigt mindre,« siger Louise Mogensen.

Det er især moderne betalingsløsninger som Swipp og Mobilepay, der giver checkhæftet dødsstødet. I dag er hovedparten af checkbrugere større erhvervskunder, og her kan anvendelsen af checken erstattes blandt andet af elektroniske løsninger som konto-til-konto overførsler eller tilbagebetalinger via betalingsservice.