Champagne-fest i Genmab overdrevet

Når medicinalvirksomheden Merck Serono i fredags valgte at give rettighederne på et potentielt kræftmiddel tilbage til det dansk/amerikanske biotekselskab Genmab er det sandsynligvis fordi, potentialet er af begrænset betydning, vurderer folk i branchen.

Formentlig er der ingen grund til ligefrem at skåle i champagne i Genmab efter, at biotekselskabet i fredags fik sine rettigheder på det potentielle kræftmiddel Humax CD4 tilbage fra Merck Serono – uden en særlig begrundelse til aktionærerne og andre udenforstående.

Når et selskab får sine rettigheder på et produkt tilbage ganske gratis, er det ni ud af ti gange et skidt tegn, og potentialet er formentlig ikke særlig stort. Det vurderer to investorer med stor indsigt i biotekbranchen, der ønsker at udtale sig anonymt.

”I gennemsnit er det ikke sjovt – det er ikke en festdag. Ni ud af ti gange betyder det, at virksomheden har vurderet, at den ikke kan få nok ud af produktet. Og derfor giver den rettighederne tilbage, da det er for dyrt at beholde det på grund af udviklingsomkostninger og milestone-betalinger. Der er kun få eksempler på biotekselskaber, der efter at have fået rettighederne på et produkt tilbage, får det videreudviklet og går ud og laver en ny kæmpe-aftale,” siger den ene af investorerne.

Genmabs IR-chef Helle Husted sagde ellers i fredags, at de ville åbne en flaske champagne oven på nyheden, men hun ville dog ikke sige noget om årsagen til tilbageleveringen af rettighederne. Heller ikke Merck var særlig meddelsom, hvad årsagen angik, ud over at sige, at Humax CD4 ikke passede sammen med virksomhedens langsigtede mål, selv om produktet er langt i udviklingen og i bedste fald kan komme på markedet allerede i 2008.

Det er umuligt at sige præcist, hvad grunden er, men det virker ikke sandsynligt, at Merck skulle sige nej tak til rettighederne på Humax CD4, hvis de mente, at potentialet var stort, lyder det fra en anden investor. Det eneste, man kan sige er, at usikkerheden på projektet må være steget, mener han.

Markedet er for lille
Umiddelbart er der tre mulige forklaringer på, hvorfor Merck valgte at give rettighederne til Humax CD4 tilbage til Genmab, vurderer de to investorer.

For det første kan det være på grund af negative resultater i de kliniske forsøg, hvor der for eksempel har vist sig at være problemer med produktets sikkerhed, men det er ikke sandsynligt, da Merck har afvist, at det er tilfældet.

For det andet kan det være interne prioriteringer i Merck, der gør, at man ikke længere vil beskæftige sig med et bestem behandlingsområde – i dette tilfælde kræft.

For det tredje kan det skyldes, at Merck har vurderet, at potentialet i produktet er alt for lille. Det vil sige, at virksomheden ikke regner med at kunne tjene penge på det.

Den ene investor tror mest på den tredje mulighed.

”Når Merck er ude at sige, at det ikke har noget med potentialet i produktet at gøre, er det sandsynligvis ikke negative resultater, der er årsagen. Jeg tror, de har været ude at lave en ny kommerciel vurdering af markedet for produktet og vurderet, at det ikke kan gå. Der er tale om en niche-indikation og ikke en blockbuster (salg på over en milliard dollar, red.),” siger han.

Det batter ikke for Merck
Flere analytikere, blandt andet fra Jyske Bank og Gudme Raaschou, ser positivt på, at Genmab har fået Humax CD4 tilbage.

Frank Hørning Andersen fra Jyske Bank begrunder det i, at der er lovende data fra fase 2 forsøgene med Humax CD4, som viser bedre resultater end data på konkurrerende produkter, og at Humax CD4 vil kunne bidrage pænt til indtjeningen i Genmab, hvis det kommer på markedet. Dertil, at Humax CD4 kan blive Genmabs første produkt på markedet, og at det giver forbedrer muligheden for at opbygge en salgs- og markedsføringsstyrke i samarbejde med GSK og produktet Humax CD20.

Men generelt set, skal man dog være på vagt, når en virksomhed leverer rettighederne på et potentielt lægemiddel tilbage, siger han.

”Jeg er enig i, at generelt set, når en virksomhed leverer rettighederne på et produkt tilbage, bør alarmklokkerne ringe. Men i det her tilfælde er det anderledes,” siger Frank Hørning Andersen.

Det, der gør forskellen, er, at han har tillid til, at Merck Serono udelukkende har valgt at droppe Humax CD4 af strategiske grunde, fordi selskabet formentlig mener, at markedet for produktet er for lille, og at indtjeningen derfor ikke vil batte noget i den store sammenhæng i modsætning til i Genmab, der er af en størrelse, hvor et salg på 300 til 500 millioner dollar vil bidrage pænt til indtjeningen.

”Humax CD4 er et fint produkt, men ikke noget stort produkt. Det har ikke blockbuster potentiale (salg på over en milliard dollar, red.). Og når man kommer op i den store skala inden for farma, er et produkt med et salgspotentiale på 300 til 500 millioner dollar nok ikke så interessant for virksomheder som Merck, Pfizer og GSK,” siger Frank Hørning Andersen.

Kursen på Genmab-aktien faldt i fredags med omkring to procent til kurs 351, men ligger onsdag over middag til kurs 368 og er altså steget med knap fem procent siden i fredags.