Cepos: Thorning går imod Nyrup

Helle Thorning-Schmidts forslag om en statsbank møder kritik fra flere sider. Cepos kalder forslaget for casino-økonomi.

Foto: Erik Refner. Cepos tager kraftig afstand fra S-forslaget om en statsbank.
Læs mere
Fold sammen
Det er stærkt problematisk, at Socialdemokraterne vil skyde 50 mia. kroner i en statsbank, mener den liberale tænketank, Cepos.

"Statsbanken vil typisk tiltrække de meget risikable projekter, som private banker ikke vil låne ud til. Herudover har staten ikke mange erfaringer med at kreditvurdere virksomheders projekter. Der er derfor betydelig risiko for, at mange projekter går konkurs og så hænger skatteyderne på regningen” vurderer cheføkonom Mads Lundby Hansen, Cepos.

Han anklager at Helle Thorning-Schmidt for at gå stik imod sin forgænger Poul Nyrup Rasmussen, der i 1990'erne privatiserede statsbanken Girobank. Det gjorde den - ifølge Cepos - fordi den havde indset at politikere og embedsfolk ikke er gode til at drive bankvirksomhed.

Kritik fra flere sider
Cepos melder sig en den i forvejen lange kø af kritikere af S-forslaget. Kun SF og Enhedslisten støtter ideen, mens blandt andre Dansk Erhverv, regeringspartierne og de Radikale er imod at staten skal til at drive bank.