Centralt handelsstrøg ramt af tvangsauktion

En central ejendom på Købmagergade i København er røget på tvangsauktion. Ejendommen, som tidligere har huset skobutikken Hallgren, er vurderet til langt under gælden i bygningen.

Købmagergade i København. Det er i dette område, at den omtalte bygning ligger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen

Detailbranchen kimser ikke ad godt naboskab, og en faldefærdig ejendom med tomme lokaler og en omstridt tidligere lejer er alt andet end en attraktiv nabo. Også selvom adressen er det historiske handelssstrøg Købmagergade i København.

Går man en tur op og ned ad Købmagergade i København, møder man blandt andet historiske Rundetårn og stormagasinet Illum. Mellem de to velkendte bygninger finder man også en slidt ejendom, som engang husede skobutikken Hallgren. Siden Hallgren lukkede, har bygningen lagt lokaler til det omstridte spisested Food Court CPH, hvor medarbejderne blandt andet er blevet snydt for løn, og i dag er ejendommen sat på tvangsauktion.

Den offentlige vurdering er sat til 48,5 millioner kroner, hvilket er betydeligt mindre end gælden i bygningen, som ifølge salgsopstillingen er oppe på 81,7 millioner kroner. Højeste bud på 1. auktion lød på 50 millioner kroner. Men ejendommen er ikke nødvendigvis et godt køb af den grund.

»Ejendommen bærer præg af, at have stået forladt,« står der i annoncen for tvangsauktionen, ligesom der gøres opmærksom på, at stedet trænger til »en kærlig hånd.«

Hos ejendomsmægleren Absalon & Co. arbejder indehaver Stig Birk Dørler på at gøre København til en attraktiv by, som kan tilbyde blandt andre udenlandske turister gode indkøbsoplevelser. Absalon & Co. står for langt størstedelen af lejemålene i Københavns centrum, og ifølge Stig Birk Dørler er ejendommen på Købmagergade alt andet end attraktiv, som den står nu.

»Købmagergade 39 kan ende i begge retninger. Food Court er ikke noget, der har gjort ejendommen godt. Der er ikke nogen, der synes, det har været rigtig fedt at være nabo til Food Court,« siger han og forklarer, at nogen måske godt vil have en nabo som Food Court - men de fleste vil ikke.

Butiksmægleren mener ikke, lejen på butikslokalerne i ejendommen, som er endt på tvangsauktion, vil komme i nærheden af de 20.000 per kvadratmeter, som tidligere på året blev nævnt som prisniveauet på strøgets mest velbeliggende butikslokaler.

»Men havde man haft en anden lejer, havde det haft en anden effekt,« siger han.

Med andre ord handler udviklingen i et strøgområde altså om at få de »rigtige« lejere ind på de rigtige placeringer. Shopper man på Købmagergade i dag, er der ikke mange fashionable brands at finde. CD-butikken Stereo Studio er genbo til ejendommen på tvangsauktion, mens sandwich-baren Sunset Boulevard og det billige tøjmærke Message ligger lidt længere oppe ad gaden.

»En gang imellem rykker vi fem skridt frem og tre tilbage, fordi der kommer lejere ind, som ikke bidrager til en god udvikling,« siger Stig Birk Dørler.

Ifølge tvangsauktionsportalen itvang.dk er den 234 år gamle ejendom på Købmagergade 39 blevet begæret på tvang af Nykredit, der har et tilgodehavende på knap 67 millioner kroner.

Ejendommen i fire etager byder på et areal på 308 kvadratmeter, som blandt andet dækker over en stueetage, hvor Food Court CPH har haft restaurant, mens der er flere erhvervslokaler på de øverste etager.

Det er forholdsvis sjældent, at københavnske erhvervsejendomme i den prisklasse ryger på tvangsauktion. Ifølge boligportalen boliga.dk er det de seneste 10 år kun sket to gange, i begge tilfælde på Amagertorv i 2010.

Også andre steder i indre København har der været udskiftninger i butikslokalerne den seneste tid. På Strøget er taskeforretningen Neye rykket ud af deres lokaler, men her tager den internationale tøjkæde Zara over med en butiksudvidelse.