CBS-studerende rejser 52 millioner til innovationshus

En gruppe CBS-studerende har siden 2013 arbejdet på at rejse penge til at forvandle den gamle Frederiksberg Politigård til et studenter- og innovationshus. I begyndelsen af marts kom den seneste fondsstøtte – nu har de 52 millioner kroner.

Christian Refshauge (til venstre på det store billede), Anne Marie Engtoft Larsen (i midten) og Andreas Kristian Gjede har sammen med to andre medstuderende skaffet 52 millioner kroner til at forvandle den gamle Frederiksberg Politigård (herover) til et Student and Innovation House, hvor studerende og erhvervslivet kan mødes, drøfte udfordringer og finde løsninger – sammen. Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Ring på klokken, hvis du vil have et eller andet svin at afreagere på.«

Væggene i kælderen i den gamle røde politigård på Frederiksberg bærer stadig vidnesbyrd fra tidligere anholdte, der sad i rum, hvis døre kun har ydre håndtag.

Men skriften på væggene får ikke lov at stå alene længe endnu. For en gruppe CBS-studerende har haft en drøm om at forvandle politigården på Howitzvej til et studenter- og innovationshus siden 2013, hvor CBS købte den for 30 millioner kroner.

»I huset inviterer vi erhvervslivet og organisationerne ind til en dialog og et samarbejde med de studerende, der i sidste ende bliver morgendagens ledere,« fortæller Anne Marie Engtoft Larsen, medlem af styregruppen, da Berlingske Business møder hende i bygningen på Frederiksberg.

Med drømmen trykt på glittet papir fra Vester Kopi og indbundet til en fonds­ansøgning på 38 sider har Anne Marie Eng­toft Larsen sammen med fire medstuderende rejst 52 millioner kroner i fondsstøtte på tre år.

I marts 2016 skød Augustinus Fonden fem millioner kroner i projektet, og de studerende har næsten nået målet om at rejse 55 millioner kroner til politigårdens forvandling. Derfor er opgaven som byggerådgiver nu sendt i udbud. Visionen om at totalrenovere den gamle politigårds 3.100 arkitekttegnede kvadratmeter er ved at blive til virkelighed. Planen er, at huset slår dørene op i 2018.

 

Kreative tanker i kreative rammer

Huset skal være for både danske og udenlandske studerende fra alle landets universiteter, ikke bare dem fra CBS. Og for erhvervslivet, kommuner og NGOer. Håbet er, at de fysiske rammer bliver et afsæt for partnerskaber mellem de studerende og omverdenen. At de sammen kan skabe løsninger på store udfordringer som flygtningekrisen eller den globale opvarmning.

Anne Marie Engtoft Larsen og hendes fire medstuderende fik deres første fondsbevilling på 19,5 millioner kroner af Villum Fonden i 2014. Siden har holdet fået støtte fra både Nordea-fonden, Frederiksberg Fonden, Veimanns Fond, Knud Højgaards Fond og Augustinus Fonden.

Og studenterhuset har en berettigelse. Erhvervslivet har nemlig brug for gode kandidater, der kan tænke kreative tanker, og kreativitet blomstrer i gode fysiske rammer, mener Sten Scheibye, formand for bestyrelsen i Knud Højgaards Fond.

»Huset er en hjælp til de studerende. Hvis folk skal udvikle gode ideer, kræver det nogle rammer og fysiske miljøer, der er velegnede til kreativitet. Hvor folk med forskellige baggrunde og tankesæt kan mødes og hjælpe hinanden med at komme op med endnu bedre løsninger,« siger han.

Augustinus Fonden ser en stor værdi i at gøre en bevaringsværdig bygning til et studenterhus fuld af liv, fortæller Frank Rechendorff Møller, fondsdirektør i Augustinus Fonden.

»Vi har en lille del af ansvaret for, at projektet blev en realitet, andre fonde bærer det store læs. Det projekt, vi blev præsenteret for, var næsten fuldt finansieret og havde stort set skabt grundlaget for at blive realiseret. Det var ikke en utopi, men en realitet.«

Spildte ressourcer

Der er flere end 22.000 studerende alene på CBS. Tæller man de studerende fra Roskilde Universitet, DTU og Københavns Universitet med, vokser antallet af studerende til mange tusind hoveder fyldt med ideer. Samlet repræsenterer de et bjerg af uudnyttede ressourcer, mener Andreas Kristian Gjede, medlem af styregruppen.

»Vi ser rigtigt mange små initiativer, der popper op. Men de studerende løber panden mod en mur, fordi de har brug for sparring eller at få ideerne bredere ud. Dér kan huset være en hjælp.«

Et andet af styregruppens medlemmer, Christian Kongsbak Refshauge, supplerer:

»På den ene side har vi nogle små og mellemstore virksomheder, der står med udfordringer i deres organisation, men ikke har råd til at betale for rådgivning udefra. På den anden side har vi en hel masse studerende, der higer efter at bruge teori fra undervisningen i virkeligheden. Her skaber vi rammerne for, at mødet mellem dem kan finde sted.«

Gangen i den gamle politigård har lofter med hvælvinger. I små nicher under de høje vinduer pryder hvide fliser med blå blomster væggen. Andre vinduer munder ud i udskårne træbænke, hvor politigårdens besøgende har kunnet sidde og høre stengulvet give genlyd.

Fremtidens danske håndværk

»Vores bedsteforældres stolte håndværk lever i bygningen. De har bygget en fantas­tisk bygning. Udenpå er det deres håndværk, indeni skal fremtidens stolte danske håndværk, de kloge hoveder, arbejde kreativt sammen og skabe et sted med en historie,« siger Anne Marie Engtoft Larsen.

Planen er, at fremtidens danske håndværk skal udfylde fangekældrene og politikontorerne med et kreativt miljø a la Googles og Facebooks kontormekkaer.

Derfor venter væggene mellem rækkerne af små kontorer på at blive revet ned for at gøre plads til nogle af de ideer, der presser på for at blive realiseret.

»The Nap Room« med hængekøjer, et rum med store hoppebolde, livestreamede nyheder i et newsroom samt et kontor med en levende væg af grønne planter er et udpluk af de rammer, der skal fremme kreativitet og innovation.

Mennesker skaber huset

Men der er ikke noget, der er givet endnu. Næste skridt er at involvere de studerende i udformningen af deres studenterhus. For det er dem, der skal skabe indholdet i den 100 år gamle bygning.

»Huset skal være drevet af de mennesker, der kommer her. Lige nu har vi en stor opgave med at få involveret de studerende i skabelsen af huset,« fortæller Christian Kongsbak Refshauge.

For huset er i sidste ende de mange studerendes.

Et hus med minder

»Når du har fået dit første barn og mindes din studietid, skal du tænke på huset. Her drak du den første kop kaffe med ham, der blev din bedste ven. Tre år senere til et innovationsarrangement i huset mødte du hende, som blev din kone. Til et alumne­arrangement i huset ti år senere kigger du op på andensalen. Her fik du ideen til den virksomhed, du leder i dag,« siger Anne Marie Engtoft Larsen.

Renoveringen af den gamle politigård begynder efter planen til sommer. Men forbrydernes vrede udbrud får lov til at blive stående på væggene som et evigt minde om bygningens midlertidige beboere, når morgendagens ledere en dag indtager rummene.