Carlsbergs slankekur virker: Overskuddet vokser med trecifret millionbeløb

Strategien for Carlsberg ser ud til at virke. I første halvår er overskuddet vokset betragteligt holdt op imod sidste år. Asien skuffer dog med et større fald i salget end ventet.

Carlsbergs regnskab viser stort underskud under CEO Cees't Hart. Fotograferet onsdag den 11. november i Carlsberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Carlsberg kunne i første halvår levere et overskud før skat på 3,2 milliarder kroner, fremgår det af regnskabet fra bryggerigiganten onsdag morgen.

Det viser, at selskabets nye strategi, hvor virksomheden trimmes, kaster resultater af sig.

Således er overskuddet før skat omkring 650 millioner kroner større end i samme periode sidste år. Her lød overskuddet på 2,53 milliarder kroner.

Topchef Cees ‘t Hart er tilfreds med resultatet, der ligger på linje med selskabets egne forventninger.

»Det er især værd at bemærke, at vi opnåede solid vækst både på top- og bundlinje samt en kraftig forbedring af vores pengestrømme. I lyset af den tilfredsstillende gennemførelse af vores planer indtil nu fastholder vi vores helårsforventning til organisk vækst i resultat af primær drift,« siger han i regnskabet.

Cees 't Hart har indtil videre været i gang med at rydde op i selskabet, der skal gøres mere smidigt og mindre kompleks, som bestyrelsesformand Flemming Besenbacher udtrykte det over for Berlingske Business tilbage i januar.

Netop det at Carlsberg nu for alvor begynder at tage fat på at få virksomheden til at være i bedre form økonomisk, vil glæde investorerne vurderer investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

»Investorerne har hidtil i år kunne glæde sig over en aktiestigning på 12,7 pct. som for første gang i mange år placerer Carlsberg som en aktie, der ikke kun med målfoto distancerer OMX C20 konkurrenterne, men som løber milevidt fra dem. Det er i høj grad moderate forventninger og den nye strategi om at blive økonomiske stærkere og mere fokuseret frem for betingelsesløst at vokse, som har fået de brede smil frem hos historierne. »Less« kan være »more«,« siger han i en skriftlig kommentar til regnskabet.

Finske skattesmæk og milliardsalg

De gode resultater før skat hænger nøje sammen med de særlige poster, hvor Carlsberg-ledelsen kan notere sig, at salget af Danish Malting Group indbringer en indtægt på over én milliard kroner før skat.

Der er dog også malurt i bægeret på de særlige poster, hvor en skattebetaling i Finland er vokset fra 740 millioner kroner i 2015 og til mere end en milliard kroner i 2016 i følge regnskabet.

Uden for Europa er det især det kinesiske ølsalg, der stikker ud i bryggerikoncernen halvårsregnskab.

Kinesisk kattepine

Selskabets volumen på det kinesiske marked faldt således organisk med 8 procent, hvilket var en smule mere end ølmarkedet.

»Mens vi vandt markedsandele i de fleste af vores nøgleprovinser, havde vi volumenmæssig tilbagegang på omtrent 25 pct. i en række provinser grundet sidste års beslutning om at restrukturere Eastern Assets samt nedlukningen af flere bryggerier,« skriver Carlsberg i onsdagens halvårsregnskab.

Resultatet af primær drift før særlige poster i regionen faldt skuffende en anelse til 1,328 milliarder kroner mod ventet 1,363 milliarder kroner ifølge Ritzau Estimates. I samme periode i 2015 landede Carlsberg et resultat af primær drift før særlige poster på 1,331 milliarder kroner i Asien-regionen.

Salget af øl blev på 19,0 mio. hektoliter i regionen mod 19,8 mio. hektoliter i første halvår 2015.