Carlsbergs resultat styrtdykker efter milliardhug i Rusland

Carlsberg tager en nedskrivning i Rusland på næsten fem milliarder kr. og det koster på indtjeningen. Omsætningen i 2017 falder til 61,8 milliarder kr.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rusland skæmmer Carlsbergs årsregnskab efter en nedskrivning på det russiske Baltika-mærke på 4,8 milliarder kr. Det betyder at Carlsbergs nettoresultat for 2017 falder markant til knap 1,3 milliarder kr. Det er mere end tre milliarder kr. ringere end året før.

Det oplyser Carlsberg i årsregnskabet, der er offentliggjort onsdag.

Regnskabet viser derudover, at topchef Cees 't Harts sparestrategi for Carlsberg, Funding the Journey, kører som den skal. Her er der hentet besparelser på 1,7 milliarder kr. i 2016 og 2017, og målet om at nå to milliarder kr. bliver overgået, så det nu hedder 2,3 milliarder kr. samlet.

Carlsbergs samlede omsætning faldnt med en procent til 61,8 milliarder kr. Overskuddet på den primære drift voksede til gengæld næsten otte procent til 8,9 milliarder kr.

Carlsbergs ledelse er meget tilbageholdende med at love for meget om den forventede udvikling i 2018. Ledelsen nøjes i regnskabet med at skrive, at den venter vækst i indtjeningen omkring fem procent (mid-single-digit growth) i år.

Trods det store hug i Rusland, øger Carlsbergs bestyrelse bryggerikoncernens udbytte med 60 procent til 16 kroner per aktie. Det betyder, at Carlsberg udbetaler halvdelen af udbyttet. Cees 't Hart fik den bundne opgave at øge værdiskabelsen til gavn for aktionærerne, da han blev ansat for godt to år siden.

Hart forbigår i regnskabsmeddelelsen derimod nedskrivningen i Rusland i tavshed.

»Vi leverede stærke resultater i 2917, antændt af disciplineret eksekvering af vores effektivitetsprogram, som vi nu tror vil give omkring 2,3 milliarder kr. i besparelser, som er godt over vores oprindelige mål 1,5-2 milliarder kr. I løbet af året har vi investeret 500 mio. kr. i strategiske vækstinitiativer, som skulle føre til sund og bæredygtig vækst på både top- og bundlinje i fremtiden,« lyder det fra topchefen i meddelelsen.

Nedskrivningen i Rusland kan læses som endnu et opgør med Harts forgænger Jørgen Buhl Rasmussen, der insisterede på, at det russiske marked ville vende og igen vokse efter års nedtur. Vendingen kom bare aldrig. Nu virker det som om Carlsberg har erkendt, at det måske aldrig kommer tilbage til de gode tider, som efterhånden også lægger ti år tilbage. Dengang var Rusland et af de hurtigst voksende ølmarkeder i verden.

Under Jørgen Buhl Rasmussen som topchef var det i mange år et tema, om Carlsberg skulle nedskrive værdien af Carlsberg russiske bryggeri Baltika som følge af den dårlige udvikling på det russiske ølmarked. Hver gang afviste Jørgen Buhl sammen med Carlsbergs daværende finansdirektør Jørn P. Jensen, at det var nødvendigt at skrive ned på værdien af Baltika.

Det sker nu, og det sker, fordi Baltika ikke længere har samme værdi i bøgerne, som da Carlsberg købte Scottish & Newcastle i 2008 og dermed sikrede sig de sidste 50 pcocent af Baltika, som dengang var en kronjuvel..