Carlsbergs Kina-offensiv skudt til hjørne

»Topchef Cees ’t Harts strategi for bryggerivirksomheden, Sail22, handler om at trimme, stramme op og øge afkastet til aktionærerne. Det betyder, at tidligere vækstplaner for Kina - som også indebar jagten på et nyt stort opkøb i verdens største ølmarked - er lagt i skuffen,« skriver Berlingskes Jesper Kongskov.

»Topchef Cees ’t Harts strategi for bryggerivirksomheden, Sail22, handler om at trimme, stramme op og øge afkastet til aktionærerne. Det betyder, at tidligere vækstplaner for Kina - som også indebar jagten på et nyt stort opkøb i verdens største ølmarked - er lagt i skuffen,« skriver Berlingskes Jesper Kongskov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Carlsbergs hede drømme om storhed i Kina er sat på stand-by.

Topchef Cees ’t Harts strategi for bryggerivirksomheden, Sail22, handler om at trimme, stramme op og øge afkastet til aktionærerne. Det betyder, at tidligere vækstplaner for Kina - som også indebar jagten på et nyt stort opkøb i verdens største ølmarked - er lagt i skuffen.

I stedet trækker Carlsberg sig nu tilbage til sit udgangspunkt, Vestkina, og skruer kraftigt ned for planerne om at brede sig til det mere lukrative Østkina, hvor konkurrencen med de største kinesiske bryggerier samt giganten AB-Inbev dog også er markant større. Det har ellers i årevis været den langsigtede strategi for Carlsberg i Kina, at basen i Vestkina skulle bruges som løftestang til Østkina. Nu vender Carlsberg så rundt på en tallerken, lukker de fleste af sine østlige aktiver ned og trækker sig tilbage på »hjemmebanen« i Vestkina. Dermed dropper Hart de planer, som Carlsberg for bare få år siden lancerede for at brede sig til Østkina og som indebar køb af nye fabrikker eller selv bygge nyt.

Hart og den lokale ledelse i Carlsbergs kinesiske organisation gør meget for at få det til at fremstå som et udtryk for styrke og fokusering, at de nu i stedet bliver i vest.

Det er dog svært at se det som andet en retræte og også umiddelbart svært at se det som en langsigtet styrke og fordel for Carlsberg, især når man tager med i betragtning, hvilken nøglerolle Kina tidligere har haft i bryggeriets vækstplaner.

Helt tilbage i 2008, da Carlsberg købte halvdelen af britiske Scottish & Newcastle (S&N) for ca. 57 mia. kr., var planen en helt anden. Købet af S&N skete for få kontrol med det russiske vækstlokomotiv, bryggeriet Baltika. Det skulle over årene finansiere og muliggøre en offensiv og helst også et stort, transformationelt opkøb i Kina, som var udset til at være det næste vækstlokomotiv i Carlsberg i de følgende år, lød det dengang fra Carlsbergs direktion og bestyrelse.

Men vækstlokomotivet i Rusland mistede snart efter S&N-købet fart, for til sidst ligefrem at slå bak. Selv om der ikke kom samme indtjening fra Rusland til at finansiere Kina-offensiven, skiftede fokus i Carlsberg hurtigt fra Rusland til Kina, fordi det var og er her de største muligheder for vækst er. Der blev varmet gevaldigt op til det, men det helt store milliardopkøb kom aldrig. Bevares, det kan komme senere. Men for nu handler det om at kigge indad Carlsberg, og mens det sker kan den danske bryggerikoncern gå glip af lukrative muligheder for opkøb og/eller partnerskaber i Kina.

Men der er ikke nogen alternativer for Carlsberg, hvis man spørger selskabets store aktionærer, de institutionelle investorer. Selv hos den kontrollerende hovedaktionærer, Carlsbergfondet, er det i dag også den herskende opfattelse, at der skal ryddes op frem for at jage opkøb. Selv hos den ellers meget Kina-begejstrede bestyrelsesformand Flemming Besenbacher.

Den kinesiske retræte siger i virkeligheden meget om, hvilken tilstand hele Carlsberg-koncernen er i. Der er brug for en decideret turn-around, og her må drømmene om Kina også stå for skud.