Carlsbergs Bihar-bryggeri fortsat lukket - løsning ikke lige for

Carlsbergs lukkede bryggeri i delstaten Bihar er fortsat lukket, men måske er der muligheder for en genåbning, siger den afgående topchef for Carlsberg i Indien, Michael Jensen, til Ritzau Finans.

ARKIVFOTO: I april 2016 besluttede regeringen i Bihar at indføre totalforbud mod salg af alkohol, og det fik Carlsberg til at lukke bryggeriet ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

I april 2016 besluttede regeringen i Bihar at indføre totalforbud mod salg af alkohol, og det fik Carlsberg til at lukke bryggeriet ned.

Bihar-bryggeriet tegnede sig for 7-8 pct. af Carlsbergs indiske forretning og var ganske profitabelt, oplyste koncernchefen for Carlsberg, Cees 't Hart, efter halvårsregnskabet sidste år. Lukningen kostede en nedskrivning på 232 mio. kr. i første halvår sidste år.

»En løsning ligger ikke lige for. For nuværende kan man ikke sige, hvornår det bliver løst,« siger Michael Jensen og spekulerer:

»Måske sker det ikke, før der kommer et nyt styre i delstaten.«

Den politiske risiko er altid til stede i Indien, og den må man leve med.

»Der er altid en risikovariant, om hvad regeringerne skal. Er der et bestemt politisk mål, der skal jages, så kan det ske, den bliver det,« siger han.

Det eneste positive ved den politiske risiko er, at samtlige delstater ikke opfører sig negativt for Carlsberg på samme tid - og nogle delstater er mere stabile end andre - fortæller Michael Jensen.

En blanding mellem egne produktionsanlæg og kontraktanlæg eller produktionsaftaler er også med til at minimere risikoen, fremhæver han.

Der er ingen konkrete planer om anden anvendelse af Bihar-bryggeriet for nuværende. Men måske var det en mulighed at bryggeriet i Bihar skulle brygge alkoholfrit øl, siger han.

»Der burde være et marked for det, men spørgsmålet er, hvornår timingen er rigtig,« siger han og forklarer:

»I et land, hvor der er 180-190 mio. muslimer, 800 mio. hinduer og 60 mio. sikher burde der være en mulighed.«