Carlsberg/Nykredit: Russiske kvaler udløser nedjustering

Carlsbergs store udfordringer på det russiske marked, hvor bryggeriet slås med en kraftigt svækket rubelkurs, får nu Nykredit til at sænke sin anbefaling af aktien op til årsregnskabet på onsdag.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

»Vi har sænket vores estimater for de kommende år ganske markant, hvilket dels skyldes forventninger om et fortsat svagt russisk ølmarked, men ligeledes den markante deroute for rubelkursen,« skriver analytiker Ricky Rasmussen i et notat.

Han har nu knyttet den negative anbefaling »underperform« til Carlsberg-aktien. Tidligere var anbefalingen »neutral.«

Carlsberg oplyste i slutningen af januar, at to ud af 10 bryggerier lukkes i Rusland, og at det i den forbindelse er nødvendigt at foretage en nedskrivning på 0,7 mia. kr. før skat. Derfor bliver resultatet noget lavere i fjerde kvartal sammenlignet med sidste år. Nykredit spår et nettooverskud på 368 mio. kr. mod 1127 mio. kr. i samme periode sidste år, hvilket ifølge børshuset endda er omkring 6 pct. højere end forventningerne i markedet.

»Vi vurderer dog, at den mulige positive overraskelse i det traditionelt »lille« Q4 kun vil tiltrække minimal opmærksomhed,« konstaterer Ricky Rasmussen og fortsætter:

»Derimod forventer vi, at hovedfokus kommer til at dreje sig om forventningerne til 2015, hvor vi forventer, at Carlsberg vil være meget forsigtig med ikke at slå for stort et brød op i lyset af ikke mindst den markant svækkede rubelkurs, men også som følge af fortsat geopolitisk usikkerhed på de vigtigste østeuropæiske markeder.«

Nykredit venter, at Carlsberg spiller ud med en midt encifret organisk vækst i driftsresultatet, EBIT. Oversat til kroner, eller det rapporterede EBIT, vurderer Nykredit, at forventningerne vil lyde et lavt til midt encifret procentuelt fald.

Ud over 2015-forventninger kan den mere langsigtede udvikling komme i fokus.

»Vi vurderer samtidigt, at Carlsberg arbejder på nye strategiske performancemål, der fremover vil fokusere i langt højere grad på egentlige afkast på kapitalen og dermed på værdiskabelsen til aktionærerne,« hedder det i notatet.