Carlsberg-topchef: Specialøl skal udgøre en femtedel af forretningen

Bryggeriets salg af specialøl er mere end fordoblet de seneste fire år, og Carlsberg-topchef Cees ‘t Hart vil have de dyrere øl til at udgøre en større del af forretningen. For Carlsberg tjener væsentligt mere på specialøllene end på kernemærkerne Tuborg og Carlsberg.

Carlsbergs topchef Cees 't Hart skåler med Carlsbergs stifter JC Jacobsen og glæder sig over en markant fremgang for det danske bryggeri. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto: Carlsberg

Siden hollandske Cees ‘t Hart i 2015 kom til Carlsberg, har han arbejdet på at få salget af de lidt dyrere specialøl til at udgøre en større del af forretningen.

For hver gang forbrugerne køber den belgiske munkeøl Grimbergen eller den franske Blanc 1664, tjener bryggeriet væsentligt mere, end hvis de knapper en Tuborg eller Carlsberg op.

Og den strategi må siges at være godt på vej. Carlsbergs salg af specialøl og non-alkoholiske øl er nemlig mere end fordoblet på fire år.

Således udgjorde specialøllene i 2015 syv pct. af det samlede salg, mens de nu står for 14 pct. af koncernens omsætning.

Det oplyser topchefen i forbindelse med offentliggørelsen af bryggeriets regnskab for første halvår af 2019.

»Den næste milepæl for os er, at kategorien skal udgøre 20 pct. af vores omsætning, og vi ved, at det er muligt, for i Vesteuropa udgør kategorien allerede 21 pct. af omsætningen, og vi ser, at det gør en stor forskel for vores marginer,« siger Cees ‘t Hart.

Er det planen, at specialøllene på sigt skal stå for den største del af forretningen?

»Det ville da være godt. Absolut. Det er vigtigt at opdatere porteføljen, og det vil vi fortsætte med. På den anden siden er vi glade for at kunne rapportere, at vores kernemærker Tuborg og Carlsberg og andre velkendte, lokale ølmærker stadig udgør langt den største del af vores forretning og leverede solid vækst på trods af det dårlige vejr på flere vesteuropæiske markeder,« siger han.

Også i andet kvartal af 2019 er salget af specialøllene steget kraftigt og har bidraget til den vækst, bryggeriet torsdag kunne præsentere for årets første halvdel, der bød på en omsætning på 33 mia. kr. Det er to mia. kr. mere end i samme periode sidste år.

Allerede i sidste uge kunne Carlsberg fortælle, at salget i første halvdel af året var gået bedre end ventet, da bryggeriet opjusterede forventningerne til overskuddet i 2019. Opjusteringen sendte aktiekursen op med 11,3, og den er det seneste år steget med mere end 40 pct.

Storbritannien er »en lille sten i skoen«

Mens specialøllene, de non-alkoholiske øl og de andre mærker har været med til at hive Carlsbergs omsætning i vejret, er salget af det ølmærke, der lægger navn til bryggeriet, faldet med tre pct i andet kvartal.

Salget af Carlsberg-øllen er ganske vist vokset på markeder som Rusland, Vietnam og Malaysia, men ikke nok til at trække briternes vigende køb af Carlsberg op.

»Vi har i noget tid haft nogle udfordringer med Carlsberg i Storbritannien, og jeg kalder det for den lille sten i den store sko. Det er selvfølgelig ærgerligt, for vi vil gerne vinde alle steder. Men i det større perspektiv er det ikke noget, der bekymrer os,« siger Cees ‘t Hart.

Han peger på, at bryggeriet i april tog hul på en relancering af Carlsberg i Storbritannien i form af en kampagne med ny smag og nye pakninger.

»Vi ser de første tegn på succes, men en endelig vurdering er for tidlig for nuværende,« siger topchefen og skønner, at bryggeriet først på samme tid næste år vil kunne evaluere, om satsningen er succesfuld eller ej.

»Og så må vi se, hvad der skal ske,« tilføjer han.

Af Carlsbergs markeder er det særligt det asiatiske marked, der har klaret sig godt. Her er salget steget med 14 pct. til 9,8 mia. kr. Særligt i landene Kina, Vietnam og Laos har der ifølge bryggeriselskabet været fut i salget.

Det er også her, Carlsberg-topchefen regner med, at væksten vil være de kommende år.

Han fortæller samtidig, at han holder øje med mulige »opkøbsmål«. Efter at selskabet har nedbragt sin gæld og fået flere penge i kassen, er der nu midler til, at Cees ‘t Hart kan gå på udkig efter nye brands eller bryggerier.

Han pointerer dog, at der er begrænsede muligheder for større opkøb i markedet og fortæller, at der ikke skal bruges penge for enhver pris.

»Du kan altid vokse via opkøb, men vi har fokus på en organisk vækstplan, og i øjeblikket har vi ikke behov for at foretage større opkøb for at facilitere væksten,« siger han med henvisning til, at selskabet f.eks. voksede med 14 pct. i Asien i regnskabsperioden.