Carlsberg tørster efter vækst i Asien

Mens Carlsberg har tilbagegang på sit største og vigtigste marked, Rusland, melder selskabet om solid fremgang i Asien, verdens største ølmarked. Carlsberg pønser på at købe sig ind i store kinesiske bryggerier.

Foto: WEDA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Carlsberg er et af de store internationale bryggerier, der nu øjner chancen for ekspansion i Asien, der er blandt branchens stærkest voksende regioner. .      

Det bliver først og fremmest vækstmarkederne i Asien, som skal afhjælpe noget af Carlsbergs grimme tilbagegang i Rusland. Mens Carlsbergs omsætning og indtjening i Rusland er på en slem nedtur som følge af politiske restriktioner i salget, meget dårligt vejr i september og dermed lavere ølsalg, lavere økonomisk vækst og fald i forbrugernes tillid, så går det straks meget bedre i i Asien.


Ja, det kører virkelig i øjeblikket for Carlsberg i Asien. Storproducenten af ølmærker som Carlsberg og Tuborg og Somersby cider rapporterer om en fremgang på 10 procent til et salg på 22,3 mio. hektoliter øl i Asien i de første ni måneder af 2013. I fremgangen var medregnet opkøb i bl.a. det kinesiske bryggeri Chongqing Jianiang Brewery. Nettoomsætningen steg tilsvarende med syv procent til 7,6 milliarder kr. og resultatet af primær drift med otte procent til 1,5 milliarder kr.

I oktober begyndte Carlsberg, der er verdens fjerde største brygger efter Anheuser-Busch InBev, SABMiller og Heineken, på byggeriet af det første internationale bryggeri i Myanmar. Det skal være færdigt i slutningen af 2014. Samme måned startede opførelsen af et ligeledes nyt bryggeri i Yunnan provinsen i Kina, der skal være klart til produktion i 2015. Desuden har Carlsberg afgivet et overtagelsesbud på omkring 30 procent af aktierne i Chongqing Brewery.

Carlsbergs nye direktør for Asien, Christopher Warmoth, der kommer den amerikanske ketschupproducent Heinz, bliver manden, som får til opgave at sætte turbo på Carlsbergs en række nye potentielle opkøb især i Asien.

To kinesiske bryggerier er blevet nævnt som mulige opkøbsemner. Ifølge Bloomberg News er det Tsingtao Brewery og Beijing Yanjing Brewery. De to bryggerier står bag nogle af de mest populære ølmærker i Kina, der er verdens største ølmarked. Tsingtao har en markedsværdi på 55 milliarder kr. og det bliver givet for står en mundfuld for Carlsberg at købe hele bryggeriet.

Carlsbergs solgte sidste år for 67 milliarder kr. på koncernbasis eller omkring halvdelen af sin næststørste rival, Heineken.