Carlsberg tager konsekvensen af russisk øltørke

Carlsberg tager konsekvensen af de svækkede markedsforhold på det russiske ølmarked og lukker to af sine ti bryggerier i landet. Produktionen på de pågældende bryggerier har i forvejen været suspenderet siden september.

Foto: INTS KALNINS

- Op til, at vi suspenderede produktionen, havde vi set et faldende russisk marked, og vi har set en fortsættelse af det fald. Det er på grund af økonomien i Rusland, at efterspørgslen falder, siger pressechef Jens Bekke fra Carlsberg til Ritzau Finans.

Nedlukningerne barberer bryggerikoncernens russiske bryggerikapacitet ned til 43 mio. hektoliter fra tidligere 50 mio. hektoliter.

De to bryggerier ligger i Chelyabinsk og Krasnoyarsk, men salgs- og distributionsorganisationerne vil dog blive videreført i de to byer. At valget er faldet på de to bryggerier bunder i både logistiske og produktionsmæssige betragtninger.

- Rusland er jo et kæmpe stort land, så det vigtigt, at du stadigvæk kan opretholde distribution. Så beslutningen om, hvor kapaciteten skulle reduceres, er taget ud fra en analyse af både finansielle og logistikmæssige forhold, siger Jens Bekke.

Han tilføjer, at når nedlukningen er gennemført, så kommer Carlsberg op på at have en kapacitetsudnyttelse på sine russiske bryggerier på 60-70 pct. - vel at mærke i en periode uden for højsæsonen.

- Du er stadigvæk ikke i højsæsonen, og du kan ikke have 100 pct. hele året, når meget bliver solgt i sommermånederne. Det er også sådan, det er i Vesteuropa. Inden længe begynder vi at producere op til sommermånederne, men der er også grænser, for, hvor lang tid vi kan gøre det i forvejen, siger Jens Bekke.

Lukningen af de to bryggerier vil medføre en ikke-kontant nedskrivning før skat for Carlsberg på 0,7 mia. kr., hvilket indregnes i særlige poster for 2014. Carlsberg vurderer, at det med lukningen af de to bryggerier får tilpasset sin kapacitet til efterspørgslen - og det har dermed ikke yderligere lukkeplaner.

- Man kan aldrig sige noget om fremtiden, men der ingen planer om yderligere lukninger, siger Jens Bekke.